De versie van Kerdy van Vuuren, haar 'Gezicht op Delft anno 2019'.
De versie van Kerdy van Vuuren, haar 'Gezicht op Delft anno 2019'.

Avondlicht in 'Zicht op Delft anno 2019' van Kerdy van Vuuren

Algemeen

DELFT - De bekende Delftse kunstenares Kerdy van Vuuren leverde eerder, in het kader van het Jaar van de Gouden Eeuw, een eigen versie van 'De Anatomische Les' van Rembrandt af. Nu heeft ze ook 'Zicht op Delft anno 2019' geschilderd.

In 1660-1661 schilderde Delfts eigen schilder uit die tijd Johannes Vermeer zijn 'Zicht op Delft'. Met groot respect voor de schilder uit de Gouden Eeuw heeft Kerdy van Vuuren vanaf hetzelfde punt aan het water haar eigen versie gemaakt.

De totstandkoming
Het was volgens Kerdy van Vuuren een hedendaagse ontdekkingsreis van de Gouden Eeuw naar nu. "Als eveneens Delfts schilder, begrijp ik Vermeers liefde voor Delft beter dan wie ook", zegt ze. "Mijn 'Zicht op Delft anno 2019' laat Delft zien zoals het nu bestaat. Het is geweldig dat het water er nog precies zo bij ligt als destijds. Mijn zachtoranje avondlicht is anders dan het daglicht van Vermeers 'Zicht op Delft'. Natuurlijk kan ik mij nooit meten met de oude meesters, maar het is fantastisch om door de ogen van de meester een kijkje te mogen nemen in zijn manier van werken."