Afbeelding

365 Dagen Delft: Archief met brandschade

Algemeen

Wekelijks presenteren Ingrid van der Vlis en Gerrit Verhoeven hier een archiefschat. Nieuwsgierig geworden? Op www.stadsarchiefdelft.nl verschijnt zelfs dagelijks een nieuw verhaal, 365 dagen lang!

In de nacht van 3 op 4 maart 1618 wordt het stadhuis aan de Markt getroffen door brand. Die ontstaat volgens getuigenverklaringen in de Weeskamer op de eerste verdieping. De avond tevoren is daar de haard niet goed gedoofd en 's nachts laait het vuur op, met verwoestende gevolgen. De vloer van het vertrek stort naar beneden in de Secretarie. Burgers snellen toe om uit de vuurzee te redden wat er te redden valt. Kostbare schilderijen en stapels papieren weten zij in veiligheid te brengen, maar er gaat ook veel verloren. Uiteindelijk brandt het hele stadhuis af, op de zware stenen torens na.

De Weeskamer houdt toezicht op het beheer van de nalatenschap van overledenen die minderjarige kinderen nalaten. De overblijvende ouder of een familielid moet hier melden hoe de erfenis is geregeld en of er een voogd is benoemd. Als de familie onwillig of niet in staat is om de belangen van de kinderen fatsoenlijk te behartigen, zorgt de Weeskamer daarvoor. Het doel is om te voorkomen dat de erfenis in handen valt van begerige verwanten en aan de neus van de kinderen voorbijgaat.

De aangiften van overlijden en de regeling van de voogdij worden genoteerd in zogenaamde comparitieregisters. Die vormen een onmisbaar naslagwerk voor de ambtenaren en bestuurders van de Weeskamer. Het is dus niet zo gek dat zelfs de geblakerde restanten van die boekwerken zorgvuldig worden bewaard. Elke snipper bewijs kan van groot belang zijn voor de rechten van een kind. Na verloop van tijd verliezen de fragmenten hun juridische waarde, maar hun historische betekenis neemt juist toe. Voor familieonderzoek bijvoorbeeld vormen zij nog altijd een heel belangrijke en vaak zelfs de enige bron.
In de studiezaal van het stadsarchief zijn deze archieven met brandschade lange tijd niet raadpleegbaar, omdat elke aanraking meer schade veroorzaakt. Eind twintigste eeuw komt daar verandering in: de gehavende stukken van de Weeskamer worden door de archiefrestaurator
'aangevezeld' met nieuw papier tot het oorspronkelijke formaat. Daarna worden zij gescand en wordt een index gemaakt op alle namen die nog leesbaar zijn.
Het kan verkeren: gerestaureerde stukken staan op internet en vormen nu een van de best toegankelijke collecties van het Stadsarchief.