De keuring door de huurders van de eigen woonomgeving.
De keuring door de huurders van de eigen woonomgeving.

Huurders keuren eigen woonomgeving op 'schoon, heel en veilig'

Algemeen

DELFT - Elk jaar meet woningcorporatie Woonbron in zijn 366 woongebouwen in Delft hoe het met de kwaliteit van de gemeenschappelijke ruimtes is gesteld. Volgens de corporatie is fijn wonen namelijk ook thuiskomen in een veilige ruimte die fris en netjes is.

Het is dan de vraag of deze bewering klopt. Daarom nodigde Woonbron afgelopen week bewoners van onder meer het Jan Joostenplein en torenflat Bieslandsekade uit om mee te lopen tijdens een keuring van de algemene ruimten van de gebouwen op 'schoon, heel en veilig'. Zij kennen hun gebouw als geen ander en kunnen veel vertellen over wat er goed gaat of wat aandacht nodig heeft. "Het is leuk om eens zo'n ronde te maken en te zien waarop gelet wordt bij een keuring. Ik ben op plekken in mijn woongebouw geweest die ik nog nooit heb gezien. Zo zie je nog eens wat!", reageerde een enthousiaste bewoner na afloop.

Kwaliteitscatalogus
Wat de één schoon vindt, kan de ander smoezelig vinden. De corporatie werkt daarom met een kwaliteitscatalogus waarin de kwaliteit is vastgelegd die de corporatie voor deze ruimtes nastreeft. Tijdens de rondes bepalen de complexbeheerders aan de hand van voorbeeldfoto's van verschillende kwaliteitsniveaus de kwaliteit van de gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen. Dit doen zij met een app op de Ipad. Als blijkt dat naast het gewone onderhoud aanvullende maatregelen nodig zijn, kan de corporatie die - afhankelijk van de kosten – meteen oplossen of begroten en pas later uitvoeren.

Glazen dak atrium
Huurders van het Jan Joostenplein en torenflat Bieslandsekade keken dus mee met de complexbeheerders en gaven hun mening. Zo gaven zij in het gebouw aan het Jan Joostenplein als aandachtspunt dat het glazen dak van het atrium kwetsbaar is voor vuil. Eigenlijk was dit de enige opmerking als het gaat om schoon, heel en veilig. Volgens de bewoners blijft het atrium netjes omdat de bewoners elkaar kunnen aanspreken, zonder dat hierdoor irritaties ontstaan. Ook dankzij het schoonmaakschema en het geluk van actieve bewoners die meehelpen hun eigen omgeving schoon te houden.

Gangetjes en 'geheime' opslagplaatsen
Aan de overzijde van het Jan Joostenplein viel er in de torenflat Bieslandsekade iets meer op te merken. In dit veel oudere gebouw zijn er veel gangetjes en 'geheime' opslagplaatsen. Tijdens de rondgang kwamen bewoners in hun gebouw op plekken, waar ze nog nooit eerder waren geweest. Actiepunten na deze ronde zijn de vloeren van de algemene bergingen en het opslaan van spullen door bewoners. Met de laatste kan de complexbeheerder samen met de bewoners meteen aan de slag.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding