Veel van de bewoners van deze woningen zullen ook maatregelen getroffen hebben tegen wateroverlast.
Veel van de bewoners van deze woningen zullen ook maatregelen getroffen hebben tegen wateroverlast.

Huizenbezitters in Zuid-Holland bereid tot 'watermaatregelen'

Algemeen

DELFT - De Klimaatveranderingen blijven ook in Zuid-Holland niet onopgemerkt. Het is zelfs zo goed doorgedrongen, dat 84 procent van de inwoners van deze provincie maatregelen neemt tegen de gevolgen hiervan.

Dat is niet zo vreemd, als je in ogenschouw neemt, dat 61 procent van de inwoners van Zuid-Holland direct te maken hebben gehad met een bepaalde vorm van wateroverlast. Om kort te gaan: inwoners van deze provincie voelen de urgentie om maatregelen te nemen tegen klimaatverandering en extreme weersomstandigheden. En zien hierdoor in dat goed waterbeheer belangrijk is.

Wat is wateroverlast?
Bij wateroverlast zou je kunnen denken aan ondergelopen tuinen, zoals in 23 procent van de gevallen, een ondergelopen kelder (10 procent) of de begane grond van de woning (4 procent). Uit onderzoek blijkt dat de inwoners van Zuid-Holland veilige dijken, het afvoeren van water bij slecht weer door bijvoorbeeld een goede riolering belangrijke thema's vinden. Daarnaast wil 69 procent van de inwoners van Zuid-Holland best ingrijpen in de natuur, om daarmee overstromingen te voorkomen. Door de droge zomer en het extremere weer beseffen mensen ook dat er meer maatregelen nodig zijn om ons land te beschermen tegen klimaatverandering. In aanloop naar de Waterschapsverkiezingen op 20 maart onderzocht Ruigrok NetPanel voor de Unie van Waterschappen hoe de Nederlander omgaat met water. Het onderzoek is uitgevoerd door Ruigrok NetPanel. Onder het algemeen Nederlands publiek van 18 jaar en ouder. De vragenlijst is afgelegd onder 2105 respondenten (waarvan 256 in Zuid-Holland representatief naar geslacht, leeftijd, opleidingsniveau en provincie door middel van kwantitatief online onderzoek in de periode van 14 januari 2019 t/m 28 januari 2019.

Verantwoordelijkheid
Inwoners van Zuid-Holland staan ervoor open zelf iets te doen tegen de gevolgen van klimaatverandering of doen dit al. Veel mensen passen het eigen gebruik van water aan: ze douchen korter (69 procent), sproeien minder vaak de tuin (43 procent), wassen minder vaak zelf de auto (58 procent) en zijn bereid aanpassingen te doen om regenwater beter af te voeren, door tegels in de tuin te vervangen door groen (21 procent) of een regenton te plaatsen, 15 procent van de inwoners van Zuid-Holland ten opzichte van 23 procent van de Nederlanders. Ook wil 65 procent van de inwoners van Zuid-Holland graag meer tips en informatie over wat ze zelf kunnen doen, en geven zij aan het een goed idee te vinden dat het waterschap onderwijs aanbiedt op scholen over het beheer en de bescherming van water (41 procent).

Waterschappen
Voorzitter van de Unie van Waterschappen, de heer R. van der Sande zegt: "We zijn blij dat mensen de noodzaak van goed waterbeheer zien en aangeven zelf ook iets te willen doen. Nergens ter wereld hebben mensen zo'n speciale band met water als in Nederland."

Klimaatbestendige stad
Steeds meer waterschappen starten gezamenlijke initiatieven om de effecten van wateroverlast, hittestress, overstromingen en droogte in stedelijke gebieden te beperken. Dat doen ze door nauw samen te werken met lokale gemeenten, kennisinstellingen, woningcorporaties, ondernemers én bewoners. Op 20 maart zijn de waterschapsverkiezingen. Kijk op www.mijnstem.nl en kijk wat je kunt stemmen.