deel van een metalen kunstwerk
deel van een metalen kunstwerk

Kunstenaars van Kadmium #39

Algemeen

In de rubriek 'De Kunstenaars van Kadmium' wordt op deze website om de week een andere kunstenaar belicht. Deze week deel 39: Jolanda Peeters

Naam: Jolanda Peeters
Discipline: autonoom beeldende kunst & installatiekunst
Website: www.jolandapeeterskunst.nl
E-mail: jolanda2609@gmail.com

"Ik hou van het zoeken naar de verborgen aspecten van materialen door deze te vervormen, in een ander perspectief te plaatsen en onderhevig te laten zijn aan natuurlijke krachten zoals licht, wind en water. Zo ontstaat een nieuwe samenhang die leidt tot nieuwe beelden. Deze beelden hebben een eigen schoonheid die bijzonder, maar ook vaak vergankelijk is"

Jolanda Peeters maakt veelal metalen werken waar door het samenspel van licht en schaduw in combinatie met gekleurde projecties nieuwe gelaagdheden in de kunstwerken ontstaan. Zij werkt graag met ruwe natuurlijke materialen zoals metaal, hout en gips (foto 1)

Korte surrealistische video's en foto's die zij maakt dienen als basis voor haar kunstwerken of zorgen voor een extra gelaagdheid in haar werk. Zij is gefascineerd door de interactie die ontstaat tussen de toeschouwer en een kunstwerk en gebruikt deze inzichten in haar werk.

Naast haar onafhankelijke werk, werkt ze regelmatig samen met collega-kunstenaar Gerrit Bruins met wie zij samen installatiekunst op locatie bouwt. Belangrijke eigenschappen van deze installaties zijn: ruimtelijk, tijdelijk, multimediaal, en interactief (foto 2)

Een impressie van een aantal van deze duo-projecten is te zien in een filmpje genaamd 'Kantelmomenten – Jolanda Peeters en Gerrit Bruins' op YouTube https://www.youtube.com/watch?v=Oi8kbZSQmhs&t=2s

foto van een tijdelijke installatie