Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Oud en Nieuw: een gebeurtenis waar deze rubriek zich erg bij thuis voelt. Ooit valt er van de stedelijke veranderingen in 2017 weer een Dubbel Delft te maken. Waarschijnlijk zal de Spoorzone en alles wat daarbij komt kijken hoge ogen gooien.

Het is niet alleen het verwijderen van het lelijke spoorviaduct en de aanleg van de nieuwe treintunnel, de nieuwbouw van het station, het Stadskantoor, de veel tot de verbeelding sprekende 'bushokjes' in de nieuwe stadsgracht, de nieuwe trambaan, maar ook de gevolgen die het heeft voor de omliggende straten en wijken. Zoals de Parallelweg in het Westerkwartier. Delft hield hier halverwege de vorige eeuw zo ongeveer op. Los van wat boerderijen en een enkele woning was het een doodlopende straat, met aan het eind, rechtsaf, de ingang van scholencomplex 'Van der Made'. Deze ingang, een heel kort straatje, kreeg al snel de naam Madelaantje.

De Van der Made is vooral bij oudere Delftenaren een begrip: veel jongens met gevoel voor techniek werden daar de eerste beginselen van het metselen, timmeren, loodgieten, ijzerbewerking, autotechniek en kennis van gereedschap bijgebracht. In het kader van de stadsvernieuwing werd de school begin jaren '80 gesloopt om even verderop, aan de Van Bleiswijckstraat, in de vorm van nieuwbouw uit de as te herrijzen. Het veld waar hier de noodgebouwen nog op zichtbaar zijn werd de laatste jaren succesvol gebruikt door Westerpop. Nu wordt er nieuwbouw gerealiseerd.

Nieuwbouw is in de wijk Westerkwartier altijd een beladen woord geweest. De bewoners waren en zijn trots op hun huizen, die ooit wat minzaam 'arbeiderswoningen' werden genoemd. Door de jaren heen zijn de meeste van deze woningen omgetoverd tot kleine paleizen. In de jaren '80 werd een gemeentelijk sloopplan door de buurt omgebogen tot een 'sloop voor nieuwbouw'. Zo verrezen er op enkele plekken in de wijk nieuwbouwwoningen, zoals de Ada van Hollandstraat. Waar ooit de nieuwe Van der Made, stond zijn nu de contouren van een nieuw wijkje zichtbaar. Met straten als de Graaf Floriskade en de Keizer Karelstraat. En herinneringen aan sportvelden, koeien, spelende kinderen en natuurlijk Westerpop.

Dat Delft in 2018, met oog voor verleden en toekomst, een mooi jaar mag worden!

Meer Dubbel Delft: www.dubbeldelft.nl.