Den Hoorn heeft geen eigen politiebureau, maar wel een groep van vijftig buurtpreventen die een oogje in zeil houden. In Schipluiden nemen zo'n zestig dorpsbewoners die taak op zich.
Den Hoorn heeft geen eigen politiebureau, maar wel een groep van vijftig buurtpreventen die een oogje in zeil houden. In Schipluiden nemen zo'n zestig dorpsbewoners die taak op zich.

Hoe is het in een dorp zonder politiebureau?

Algemeen

DELFT - Burgemeester, politici en bewoners van Pijnacker-Nootdorp zijn boos. Hun politiebureau moet waarschijnlijk sluiten. Hoe is het in een dorp zonder politie te wonen? Antwoord op die vraag zochten we in Midden-Delfland.

Door: Jesper Neeleman

Ja, het is misschien appels met peren vergelijken. Midden-Delfland is groter dan Pijnacker-Nootdorp, maar telt ruim 30.000 inwoners minder. Maar: inwoners weten als geen ander hoe het is in een dorp te wonen zonder politiebureau.
Ooit was er in Schipluiden een politiebureau. "Dat was nog in de tijd dat een veldwachter met pijl en boog op een varken door het dorp liep", grapt Jan van Vuuren, van Buurtpreventie Den Hoorn. "Ik kan niet zeggen dat ik een politiebureau mis", zegt Van Vuuren. "Bureau Delft is hier om de hoek, we hebben een heel actieve wijkagent en de lijntjes tussen politie en buurtpreventen zijn kort."

Dat merkt ook Aad van Winden van Buurtpreventie Schipluiden op. Ook hij mist het niet, een eigen politiebureau op het dorp. "Maar ik kan me de gevoelens in Pijnacker-Nootdorp zeer goed voorstellen", voegt hij eraan toe. "De politie wordt steeds meer uitgekleed. Er zijn steeds meer hobbels om aangifte te doen." Het team van Pijnacker-Nootdorp wordt waarschijnlijk ondergebracht op het bureau van Zoetermeer. "Dit zal nog meer mensen ervan weerhouden aangifte te doen. Dat zal effect hebben op de criminaliteitscijfers."

De politie laat juist weten dat aangifte doen steeds makkelijker is. Dit kan tegenwoordig digitaal, op elk bureau én vaak ook bij agenten op locatie. Bovendien, laat een politiewoordvoerster weten, blijft er 'absoluut iets bestaan' in Pijnacker-Nootdorp. Iets als een kleinere politiepost. Het voornemen het bureau te sluiten, is bovendien 'niet in beton gegoten', zei politiechef Paul van Musscher deze week. De politie is in overleg met de burgemeester. Ondertussen hebben al ruim 1600 inwoners een petitie getekend voor behoud van hun bureau.

Ed Roeling, fractievoorzitter van Mijn Partij, snapt het verzet. "Ik zou hier in Midden-Delfland ook wel een politiebureau willen. Maar dat hebben we niet. Wij vallen onder Westland. Wat ook een gekunstelde oplossing is, want negen van de tien keer als er politie komt, dan komen ze uit Delft."

Dat merkt ook Robert van Leeuwen van PLUS van Leeuwen en voorzitter van de winkeliersvereniging in Den Hoorn. "Als er echt nood is, is de politie hier altijd snel ter plekke. Bij de wat kleinere dingen moet je wat langer wachten. Dat hoor ik ook van andere winkeliers. Verder hebben we een wijkagent, die spreken we regelmatig." Van Leeuwen kan zich voorstellen dat Pijnacker-Nootdorp meer behoefte aan politie heeft dan Midden-Delfland. "Zo heeft die gemeente meer inwoners. Maar wij weten niet hoe het zou zijn als er wél een bureau was. Verandering is voor mensen altijd lastig. Vaak komt het uiteindelijk gewoon goed."

Buurtpreventen kunnen een goede aanvulling zijn voor de straks wellicht minder aanwezige politie, denken Van Winden en Van Vuuren. In de wijk Koningshof in Pijnacker is al zo'n groep bewoners die vrijwillig surveilleert. Bovendien, zegt Van Vuuren: "We zien hier regelmatig politie rijden. Het is niet zo dat de politie verdwijnt als een politiebureau wordt gesloten."