Afbeelding

Dubbel Delft

Algemeen

Het is een mooi stukje Delft, waar op en rond in de loop der tijd zo het een en ander veranderd is. Plaats van handeling is het 'schiereiland' dat de Vliet, verderop Rijn-Schie Kanaal genoemd, verdeelt in een deel dat naar het haventje van DSM gaat en de doorgaande waterstroom richting Den Haag of Rotterdam. De plek waar de Nieuwe Plantage en de Vrijenbansekade elkaar tegenkomen.
Bijna aan het eind van dit aparte stuk Delft staan twee voormalige dienstwoningen van de Provincie. Lang hebben ze dienst gedaan als onderkomen voor de brugwachters van de Reineveltbrug. Direct bij het werk, dat was het credo van de meeste werkgevers in die tijd. Zoals ook bijvoorbeeld van Marken een hele wijk liet bouwen voor zijn personeel van de Gistfabriek en andere fabrieken waar hij de scepter zwaaide.

De huidige Reineveltbrug is van 1931; de oude brug verbond de eerdergenoemde landtong met de noordzijde van de Vliet, direct naast de Reinevelt Fabrieken. De brug was onder andere in gebruik bij een van de eerste elektrische trams die Den Haag met Delft verbond. Voormalig brugwachter de heer Borsboom kan zich die tijd nog goed herinneren: "Die tram kwam op nog geen meter van ons huis voorbij, dat was voor ons zeg maar goed waarneembaar! Hoewel de elektriciteit die de tram leverde wel weer handig was in een periode dat er in dit stukje Delft nog geen stroom was. Dat we vlak naast de Gist & Spritus Fabriek en aan de andere kant Reinevelt woonden hebben we wel geweten: soms was je als je van het huis naar de schuur liep al zwart van het neerdalende roet. De brug moest soms meerdere keren per week worden schoongemaakt om die zwarte troep weg te werken".
Meer dan vijfentwintig jaar heeft Borsboom de Reineveltbrug voor het waterverkeer bediend. Vanuit het brugwachtershuis heeft hij ook regelmatig de Delftse Brandweer zien oefenen. Zoals op de linker foto waar brandweerlieden op donderdagmiddag 22 september 1966 bezig zijn de door hen zelf ontwikkeld waterkanon en vuilwaterpomp te testen. Op de achtergrond een aantal ondertussen gesloopte panden van Calvé'.

(kijk ook op www.dubbeldelft.nl)

Afbeelding