Dubbel Delft... zondag 20 december

Algemeen

Er is nogal wat veranderd op de plaats van handeling van deze aflevering van Dubbel Delft. We hebben het over de landtong die de Vliet, verderop Rijn-Schie Kanaal genoemd, scheidt in een deel dat naar het oude haventje van de Gist & Spritusfabriek gaat en het doorgaande water richting Oostsingel en uiteindelijk Rotterdam.

Bijna aan het eind van dit aparte stuk Delft staan twee voormalige dienstwoningen van de Provincie. Lang hebben ze dienst gedaan als onderkomen voor de brugwachters van de Reineveltbrug. Direct bij het werk, dat was het credo van de meeste werkgevers in die tijd. Zoals ook Van Marken een hele wijk liet bouwen voor zijn personeel van de Gist en andere fabrieken. De huidige Reineveltbrug is van 1931. De oude brug verbond de eerdergenoemde landtong met de noordzijde van de Vliet, direct naast de Reinevelt Fabrieken. De brug was onder andere in gebruik bij één van de eerste elektrische trams die Den Haag met Delft verbond. 

Voormalig brugwachter Borsboom kan zich die tijd nog goed herinneren: ‘Die tram kwam op nog geen meter van ons huis voorbij, dat was voor ons zeg maar goed waarneembaar. Hoewel de elektriciteit die de tram leverde wel weer handig was in een periode dat er in dit stukje Delft nog geen stroom was. Dat we vlak naast de Gist & Spiritus Fabriek en aan de andere kant Reinevelt woonden hebben we wel geweten. Soms was je als je van het huis naar de schuur liep al zwart van het neerdalende roet. De brug moest soms meerdere keren per week worden schoongemaakt om die zwarte troep weg te werken’. 

Meer dan 25 jaar heeft Borsboom de Reineveltbrug voor het waterverkeer bediend. Vanuit het brugwachterhuis heeft hij ook regelmatig de Delftse Brandweer zien oefenen. Zoals op de foto links, waar Brandweerlieden op donderdagmiddag 22 september 1966 bezig zijn de door hen zelf ontwikkelde waterkanon en vuilwaterpomp te testen. Ook de achtergrond is flink gewijzigd. Het begon allemaal met de sloop van de zo herkenbare Calvé-silo, direct naast het bruggetje. De silo en heel wat andere bedrijfsgebouwen zijn verdwenen, evenals de werknemers van Calvé. Ondanks felle protesten van hen zijn de pinda-vulmachines, de mayonaise-mengbekers en al het andere van deze oer-Delftse firma naar elders verplaatst. De ontstane kale vlakte wacht smachtend op een nieuwe bestemming…

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12