Huiseigenaren kunnen alleen maar hopen dat het goed gaat

Algemeen

DELFT – Mensen met een eigen huis in Delft en omgeving kunnen niet anders dan hopen dat ze geen last krijgen van stijgend grondwater als binnenkort minder diep water wordt opgepompt bij de vroegere Gistfabriek.

Door: Henk de Kat

Want concreet kunnen ze vrijwel niets doen aan het grondwaterpeil. En ontstaat er toch schade, dan draait een woningbezitter vrijwel zeker zélf op voor de kosten.
Het lijkt erop dat woningeigenaren in de klem zitten tussen enerzijds de spelregels in de landelijke Waterwet, en anderzijds de afschuiving van bestuurlijke verantwoordelijkheden rond de waterwinning op het Gistterrein.
De wet stelt dat een huiseigenaar (of landbezitter) zelf verantwoordelijk is voor het grondwaterpeil op zijn/haar terrein. Een bepaling overigens, die politiek en juridisch steeds vaker vragen oproept. Want wat kun je als simpele woningbezitter doen aan dat peil, dat doorgaans rond 1 meter onder het oppervlak staat? Het antwoord: eigenlijk niks. Het grondwater wordt namelijk in hoofdzaak gereguleerd door een samenspel van de gemeentelijke riolering, die ook het regenwater van de straat afvoert, en de vrijwel altijd onzichtbare wijk- en polderbemaling door het hoogheemraadschap. Die combinatie van waterafvoeren moet zorgen voor 'droge voeten', en voorkomen dat vloeren gaan opbollen of dat kelders onderlopen. Maar is dit laatste toch het geval, dan sta je als woningbezitter eigenlijk met lege handen. Dan zullen gemeente en het hoogheemraadschap met de Waterwet in de hand wijzen op nu eenmaal die 'eigen verantwoordelijkheid' van iedere huiseigenaar.
Het zou anders kunnen komen te liggen, nu in Delft de overheid – in dit geval de gemeente – maatregelen gaat nemen rond een historische grondwaterwinning in de stad, met mogelijk een inbreuk op de vertrouwde grondwaterstand tot gevolg. Maar ontstaan er straks daadwerkelijk problemen door de afbouw van de diepwaterwinning op het Gistfabriekterrein, dan geeft de gemeente zeer waarschijnlijk toch niet thuis. Want, zo staat in het deze week door B en W bij de gemeenteraad ingediende plan: een huiseigenaar die straks eventuele schade wil gaan claimen, die zal met bewijzen moeten komen dat de afbouw van deze historische grondwaterwinning 'onzorgvuldig' is geweest. En dat zal voor een individu een bijna kansloze zaak zijn, aangezien verantwoordelijk wethouder Stephan Brandligt (GroenLinks) deze week in een brief aan de gemeenteraad stelt dat zijn kersverse plan van aanpak juist 'zeer zorgvuldig' in elkaar steekt.