Een klein deel van de aanwezigen poseert bij de technologiewand op het station, met centraal op de foto Ferrie Förster (in het blauw) en rechts van hem Tim van der Hagen (in het grijs).
Een klein deel van de aanwezigen poseert bij de technologiewand op het station, met centraal op de foto Ferrie Förster (in het blauw) en rechts van hem Tim van der Hagen (in het grijs).

Technologie moet in Delft meer zichtbaar worden

Algemeen

DELFT – Na het jaar van Vermeer is Delft afgelopen donderdag begonnen aan een nieuw themajaar: Delft, stad van de Technologie.

Door: Jesper Neeleman

Delft is onlosmakelijk met technologie verbonden, maar wie de campus mijdt krijgt daar weinig van mee. Of beter gezegd: kreeg. Want waar je op het gemiddelde treinstation vooral eetzaakjes, oplaadpunten en beeldschermen ziet, zien reizigers die in Delft arriveren nu de wereldberoemde Nuna 5, de ultralichte DUT14-wagen en de VeloX, de snelste fiets ter wereld. Op een grote posterwand is nog meer moois te zien over de grote rol die Delft in de wondere wereld van wetenschap heeft gespeeld en nog steeds speelt.
"Er gebeuren op de TU Delft fantastisch dingen", zei wethouder Ferrie Förster. "Dat willen we in 2017, het jaar dat de TU Delft 175 jaar bestaat, zo veel mogelijk vieren." Naar Delfts blauw, Oranje, Vermeer en andere pijlers hoeft in de stad nooit lang te worden gezocht. Technologie was altijd een wat ondergeschoven kindje. Delft probeerde het met de leus 'Delft Kennisstad' en 'Delft, creating history', maar hier was wat inbeeldingsvermogen bij nodig.

Dat is nu – in elk geval op het station – niet meer nodig. Als het aan Delft en de TU Delft ligt, blijft het hier niet bij. Förster droomt al van varende robots in de grachten en autonome robots op de Markt.

Tim van der Hagen benadrukte namens het College van Bestuur van de TU Delft het belang van voor Delft. "We hebben 22.000 studenten en 6000 medewerkers. Die wonen, werken en winkelen in Delft." Delft en haar aantrekkingskracht is op haar beurt van groot belang voor de studenten en de TU. "Zonder de stad Delft zou er geen TU Delft zijn. Dat gaan we verder uitdragen."