De Smart City Challenge for Girls werd vrijdag georganiseerd bij het bedrijf 3M in Delft.
De Smart City Challenge for Girls werd vrijdag georganiseerd bij het bedrijf 3M in Delft.

Prullenbak van de toekomst is slim

Algemeen

In Delft was afgelopen vrijdag de vierde Smart City Challenge for Girls. Meer dan 50 basisschoolmeisjes, verdeeld in kleine teams, gingen op zoek naar oplossingen voor de challenge die de gemeente Delft aan hen voorlegde: hun school duurzaam en energieneutraal maken met digitale technologie.

De challenge past in het streven van de gemeente om in 2050 volledig energieneutraal te zijn. Burgemeester Marja van Bijsterveldt sprak de meisjes voorafgaand aan de challenge per video toe om ze veel plezier te wensen bij hun opdracht.

Het winnende idee van de Smart City Callenge for Girls in Delft werd de prullenbak van de toekomst. Deze slimme prullenbak is verdeeld in bakken voor plastic, papier, glas en groente/fruit en helpt afval op een eenvoudige manier te scheiden: je afval wordt gescand en de juiste bak licht op. De bakken zijn duidelijk herkenbaar aan logo's: een blauw flesje, een prop papier, een glas en een half opgegeten appel. Op een app kun je een spelletje spelen dat je op een leuke manier leert om afval te scheiden.

Voorafgaand aan prijsuitreiking sprak wethouder Ferrie Förster alle meisjes toe over het belang van techniek voor de toekomst: "Bedrijven zijn altijd op zoek naar mensen die machines, huizen of bruggen kunnen bouwen`, zei Förster. "Daarom steunen we deze Smart City Challenge for Girls als gemeente. Ik ben onder de indruk van het enthousiasme waarmee jullie de challenge zijn aangegaan en de manier waarop jullie je oplossingen presenteerden!" 

Aan de Smart City Challenge for Girls in Delft namen meisjes deel van basisscholen Jenaplanschool De Oostpoort, Freinetschool Delft, De schatkaart en de Gabriëlschool. Zij kregen ondersteuning van adviseurs van Eurofiber en van oudere meisjes: studentes van TU Delft. Het event vond plaats bij 3M, dat als gastheer optrad namens de gemeente Delft.