Matches maken; daar draait het om bij Delft On Stage.
Matches maken; daar draait het om bij Delft On Stage.

Hoog bezoek voor tiende editie Delft On Stage

Algemeen

Hoogwaardigheidsbekleders, ruim 200 beroepsbeoefenaren en 900 vmbo-scholieren: op 14 maart is Sporthal De Buitenhof het decor voor de tiende editie van Delft On Stage.

Dit kroonjaar wordt gevierd met hoge gasten. De Delftse burgemeester Marja van Bijsterveldt opent samen met staatssecretaris Sander Dekker om 12.45 uur de tiende editie van het Beroepenfeest. Wethouder Aletta Hekker zal aan het einde van de middag het Beroepenfeest afsluiten. De burgemeester en de wethouder zullen tijdens Delft On Stage ook zelf een 'match' maken met een leerling. Deze leerlingen mogen dan op de 'Doe-dag' van 28 maart aanstaande een dagdeel meelopen in de praktijk met de burgemeester en wethouder.


Beroepenfeest
Matches maken, daar draait het om bij Delft On Stage. Op het beroepenfeest komen leerlingen van het vmbo in contact met ondernemers en andere beroepsbeoefenaren. Zij voeren met elkaar gesprekjes en bij wederzijdse interesse maken zij een afspraak voor de zgn. Doe-dag, twee weken later op 28 maart. Op de Doe-dag komt de leerling op bezoek bij de beroepsbeoefenaar om een paar uur een 'kijkje in de keuken' van het bedrijf te nemen. Zo krijgen leerlingen te zien wat het beroep precies inhoudt, en dat helpt hen bij het maken van een beroepskeuze. Het merendeel van de Nederlandse scholieren gaat naar het vmbo en moet al vroeg, op 14-jarige leeftijd, een beroepskeuze maken. Dat is niet eenvoudig en daarom kunnen zij daar alle hulp bij gebruiken. Van enthousiaste beroepsbeoefenaren die niet alleen hun bedrijf, maar ook hun vak, hun branche willen promoten.

Het initiatief Vmbo On Stage startte tien jaar geleden in Delft, maar heeft inmiddels navolging gevonden door het hele land. In zeventien plaatsen door het land zijn beroepenfeesten waar beroepsbeoefenaren en vmbo-leerlingen elkaar ontmoeten, en in een aantal andere plaatsen zijn nieuwe beroepenfeesten in voorbereiding.

Meedoen
Bent u enthousiast geworden en wilt u dinsdagmiddag 14 maart nog meedoen, dan kan dit. De organisatie zoekt met name nog beroepsbeoefenaren uit de sector horeca, detailhandel, beveiliging, techniek of mensen met een paramedisch beroep. Deelname is kosteloos. U kunt zich aanmelden op de site www.delftonstage.nl of contact opnemen met projectleider Carmen Kooloos,  e-mail: carmen@delftonstage.nl, tel. 06-40222292