Leo Quack (links), de Bekendste Delftenaar 2015, overhandigt de Bronzen Hugo aan zijn opvolger: Aad van der Hoeven. (foto: Jesper Neeleman)
Leo Quack (links), de Bekendste Delftenaar 2015, overhandigt de Bronzen Hugo aan zijn opvolger: Aad van der Hoeven. (foto: Jesper Neeleman)

Bekendste Delftenaar Aad van der Hoeven blij met de Bronzen Hugo

Algemeen

DELFT - Aad van der Hoeven werd onlangs door lezers van de krant Delft op Zondag verkozen tot Bekendste Delftenaar 2016. Donderdag kreeg hij de bijbehorende prijs.

Nachtburgemeester Leo Quack, de Bekendste Delftenaar 2015, had de eer om zijn opvolger het door kunstenares Loes van der Holst ontworpen beeldje te overhandigen. "Ik gun het Aad van harte", zegt Leo Quack. "Aad doet veel voor Delft. Ik zie 'm vaak, onder meer tijdens zijn bierhistorische rondwandelingen, door Delft lopen."

Aad van der Hoeven zette zich afgelopen tien jaar met zijn bedrijf Bierhistorie Delft in om de Delftse bierhistorie op de kaart te zetten. Want bier was in toeristenstad Delft lange tijd een ondergeschoven kindje. En dat terwijl de stad ooit floreerde dankzij bier en de vele brouwerijen die Delft rijk was. Aad van der Hoeven beet zich als een pitbull vast in die historie en probeert zijn passie en kennis nu dagelijks met zo veel mogelijk mensen te delen. Daar slaagt hij goed in. Vorig jaar was hij dan ook één van de genomineerden voor de ondernemersverkiezing rond De Kracht van Delft. 'Zijn' Delftse biertjes zijn in steeds meer horecagelegenheden in slijterijen te vinden, hij is één van de organisatoren van het Delftse Bierfestival en het Bierhirstorisch Weekend en hij reist stad en land af voor allerlei bierbeurzen. Zouden we hem nog van andere zaken kunnen kennen? "Nee", antwoordt Van der Hoeven. "Ik ben eigenlijk alleen met bier bezig."

'Bijna ontploft'
Van der Hoeven heeft ook Facebook. "Die pagina is bijna ontploft nadat ik tot Bekendste Delftenaar was verkozen. Ik krijg onwijs veel en ontzettend leuke reacties. Dan merk je wel dat zo'n verkiezing echt leeft in Delft."
Dat ervoer Leo Quack vorig jaar ook. "Als het eenmaal in Delft op Zondag heeft gestaan, dan is iedereen er wel mee bezig. Een hoop Delftenaren vinden het leuk dat dit wordt georganiseerd", weet de nachtburgemeester.
"Ik vind het een hele leuk eer", vervolgt Van der Hoeven. "Ook voor het promoten van de bierhistorie en mijn bedrijf is dit erg goed. Ik merk nu ook dat ik opvallend veel aanvragen krijg voor de rondwandelingen." Die kan hij nog redelijk ongestoord doen, zegt Van der Hoeven. "Ik kan gerust honderd meter door Delft lopen zonder aangeklampt te worden. En een kilometer red ik ook nog wel. Ik voel me Delftenaar, maar geen bekende Delftenaar, al ben ik dat blijkbaar wel."

!