Aad van der Hoeven, vorig jaar de op één na bekendste, hoopt dat Joop de Blij (vorig jaar plek 3) de Bekendste Delftenaar 2017 wordt.
Aad van der Hoeven, vorig jaar de op één na bekendste, hoopt dat Joop de Blij (vorig jaar plek 3) de Bekendste Delftenaar 2017 wordt.

Wie wordt de Bekendste Delftenaar 2016?

Algemeen

DELFT – De verkiezing voor Bekendste Delftenaar 2016 is losgebarsten en de stembussen zijn nog tot dinsdag 3 januari geopend. Wie zal dit jaar 'De Bekendste' worden?

Aad van der Hoeven van Bierhistorie Delft werd vorig jaar de één na bekendste, achter nachtburgemeester Leo Quack. Een jaar eerder eindige Van der Hoeven nog op een derde plek. Wordt het dit jaar plek 1? "Dat ligt eraan", zegt Van der Hoeven. "Ik probeer de mensen wel altijd enthousiast te maken om te gaan stemmen." Vorig jaar kreeg hij veel reacties op z'n tweede plek. "Ook toen zeiden veel mensen: ´En volgend jaar word je wel eerste, hè´. Het was wel grappig om zo veel reacties te krijgen." Aad van der Hoeven was jarenlang een bekend gezicht bij C1000 in de Veste en later bij Jumbo Zuidpoort. Sinds afgelopen jaar is hij met z´n baan in de supermarkt gestopt, zodat hij zich volledig op zijn passie kan focussen: het bekendmaken van de Delftse bierhistorie. Volgend jaar bestaat z´n bedrijf Bierhistorie Delft alweer tien jaar. "In die tijd ben ik er wel in geslaagd om mensen veel te leren over de Delftse bierhistorie en hoe belangrijk bier voor Delft was. Ik krijg altijd goede reacties op de bierhistorische rondwandelingen, we staan overal en de bieren die we uitbrengen slaan goed aan. De interesse hiervoor neemt almaar toe, het is niet aan te slepen. Dáár doen we het voor."

Kunstenares Kerdy van Vuuren is de enige vrouw in de top 10. Al jaren is ze de bekendste Delftse. "Eigenlijk zou daar ook een prijs voor moeten komen", lacht ze. "Ik vind wel dat er veel te weinig vrouwen in de top 20 staan. Eigenlijk zou het fifty-fifty moeten zijn." Hoe het komt dat zij er elk jaar wél in staat? "Ik ben best bekend vanwege de schilderijen die ik maak. Verder geef ik schilderworkshops in Inloophuis Debora. Ik ken een hoop mensen en een hoop mensen kennen mij, een deel daarvan vindt het leuk om op me te stemmen, denk ik."

Kerdy van Vuuren hoopt dat de nieuwe Delftse burgemeester Marja van Bijsterveldt dit jaar de Bekendste Delftenaar wordt. "Tot op heden doet ze het hartstikke goed als burgemeester. Haar insteek is goed en ze vermenselijkt het burgemeesterschap. Ze is nu al geliefd. Van mij mag zijn geworden, ook al ben ik dan Bekendste Delftse af."

Als het aan Aad van der Hoeven ligt gaat de Bronzen Hugo, de prijs voor de Bekendste Delftenaar, dit jaar naar Joop de Blij. "Ook een historicus. Hij eindigt al jaren hoop in de top 100 en hij lijkt me de juiste persoon om nu eens bovenaan te eindigen."
Ook stemmen? Ga dan nu naar www.delftopzondag.nl of vul de bon in op deze pagina.