Het Nuon Solar Team moet met hun zonnewagen gewoon tussen het reguliere verkeer rijden, met alle gevolgen van dien...
Het Nuon Solar Team moet met hun zonnewagen gewoon tussen het reguliere verkeer rijden, met alle gevolgen van dien...

Zonnewagen Nuna staat in flinke file in Zuid-Afrika

Op de vijfde racedag moet het Nuon Solar Team met hun zonnewagen door het verkeer van Port Elizabeth, één van de drukste steden waar de SASOL Solar Challenge in Zuid-Afrika hen doorheen brengt.

De zonnewagen rijdt gewoon op de openbare weg. Dit betekent dat Nuna zich tussen het drukke verkeer bevindt en zelfs moet stilstaan in de file. Na de vijfde dag van de langste zonnerace ter wereld zijn de studenten van de TU Delft nog verder uitgelopen op hun concurrenten. Het Nederlandse team staat met 3237 kilometer op de teller bijna 200 kilometer voor op hun grootste concurrent, de Japanse universiteit Tokai.

Bij het rijden van de SASOL Solar Challenge moeten alle zonneauto's aan strenge criteria voldoen. Deze criteria zijn zo opgesteld, dat de zonneauto's veilig door het alledaagse verkeer kunnen rijden. De meeste dagen merken ze hier niet heel veel van, maar op drie dagen moeten ze zich door het drukke verkeer van verschillende grote steden wringen.

 "We kunnen heel veel plannen tijdens de race, alleen met veel verkeer wordt het steeds onvoorspelbaarder", zegt Christel Prins, strateeg van het Nuon Solar Team. "Je weet gewoon niet wat mensen gaan doen. Vandaag was een vrachtwagen omgevallen op de weg en stond er een file. We krijgen geen speciale behandeling en moeten net als elke andere auto gewoon wachten. Je hebt natuurlijk het liefst dat alles gaat zoals je zou willen, maar in deze situatie moet je flexibel kunnen zijn en je planning snel kunnen aanpassen voor alles wat op je pad komt." 

Meer berichten
 
CustomHtml_1