Studenten van de TU Delft maakten hun zonneauto open zodat de wedstrijdorganisatie de zonneauto van binnen en buiten kon bestuderen.
Studenten van de TU Delft maakten hun zonneauto open zodat de wedstrijdorganisatie de zonneauto van binnen en buiten kon bestuderen.

Zonneauto Nuna onthult geheime wapens

Algemeen

Het Nuon Solar Team onthulde dinsdag twee van de geheime wapens waarmee ze volgende week de SASOL Solar Challenge in Zuid-Afrika hopen te winnen. Het grootste geheim: een nieuw zonnepaneel dat de studenten van de TU Delft 'het beste paneel ter wereld' noemen.

Het nieuwe zonnepaneel is zo efficiënt door de innovatieve 'light trapping technology' van DSM. De kubus gevormde hoeken zorgen ervoor dat het zonlicht minder gereflecteerd wordt. Bij laagstaande zon wordt op deze manier meer licht opgevangen en omgezet naar energie.

Dit moet één procent meer energie opleveren dan het zonnepaneel dat voorheen gebruikt werd. Dat lijkt weinig, maar voor het Nuon Solar Team betekent dit dat er ruim 200 kilometer meer gereden kan worden gedurende de race dan met het voorgaande zonnepaneel. Ook is het paneel gemakkelijker schoon te maken zonder de zonnecellen te beschadigen.

"Na vier jaar ontwikkelen is het ons eindelijk gelukt om het paneel in race conditie te krijgen. Om het nu werkend op onze zonneauto te zien liggen is fantastisch. Zoiets is nog nooit gepresteerd door andere top-teams in de zonnerace wereld", zegt David Kester, Electrical Engineer van het Nuon Solar Team.

Met deze vernieuwde versie van zonneauto Nuna denkt het Nuon Solar Team dat ze een nog betere kans maakt om de SASOL Solar Challenge in Zuid-Afrika opnieuw te winnen.

Meer geheime wapens
Een andere innovatie, die extra energie oplevert voor de zonneauto, is een gespiegeld oppervlakte op de cockpit. Dit zorgt voor extra reflectie van het zonlicht op het zonnepaneel, wat weer meer zonne-energie oplevert. Ook op andere vlakken boekt Nuna8s vooruitgang. Zo is de aerodynamica rondom de auto ruim 2 procent verbeterd ten opzichte van vorig jaar door een algehele geoptimaliseerde vorm.

Het laatste geheime wapen van het Nuon Solar Team wordt morgen, tijdens de kwalificatiewedstrijd voor de race, bekend gemaakt.

Spannend
Donderdag 22 september kun je live meekijken naar hoe het Nuon Solar Team de kwalificatieronde rijdt. Het wordt spannend welke startpositie de studenten van de TU Delft hiermee behalen voor de SASOL Solar Challenge in Zuid-Afrika. De coureur van het team draagt het laatste geheime wapen. Hiermee hoopt het team van de TU Delft een gunstige startpositie te behalen. Kom vanaf 12.00 op het plein voor de Markthal een kijkje nemen op een groot scherm en moedig samen met het team Nuna aan.                                                                                                                          

De SASOL Solar Challenge
Vrijdag 24 september begint de SASOL Solar Challenge in Zuid-Afrika: een acht dagen durende zonnerace van Pretoria naar Kaapstad. Het Nuon Solar Team doet mee met een geüpgrade versie van zonnewagen Nuna8, waarmee ze vorig jaar in Australië wereldkampioen werden: Nuna8s. Het is de bedoeling dat de teams zoveel mogelijk kilometers afleggen. Het team van de TU Delft wil ruim 4500 kilometer rijden.