Wethouder Harpe en de mobiele afvalcontainers.
Wethouder Harpe en de mobiele afvalcontainers.

Wethouder Harpe geeft aftrap voor nieuwe inzamelmethode

Algemeen

Hoe kunnen we samen het beste grondstoffen scheiden in de binnenstad? Compacte ruimte binnenshuis en verschillende belangen in de buitenruimte maken grondstoffen scheiden en het inzamelen hiervan, er niet gemakkelijk op.

Samen met inwoners, bewoners- en belangenverenigingen, gemeente en studenten is Avalex in gesprek gegaan over hoe ze het scheiden van grondstoffen makkelijker kunnen maken. Hier kwamen veel ideeën uit naar voren die getest gaan worden. Wethouder Harpe opende maandag de mogelijkheden voor het beter scheiden van afval. 

Daarbij kan worden gedacht aan een mobiele plek waar jij je grondstoffen kwijt kunt. De Dirklangenstraat test dit idee met een aanhangwagen met daarop verschillende grondstofcontainers en restafvalcontainers. Deze mobiele milieustraat staat op vaste tijdstippen op een goed bereikbare plaats in de buurt. "Wat een service, dat je twee keer per week tussen 07.00 uur – 20.00 uur je afval nabij huis kwijt kan", zegt wethouder Harpe.

Na twee maanden wordt geëvalueerd of dit een goede oplossing is om het scheiden en wegbrengen van grondstoffen makkelijker te maken.

In de binnenstad is vaak weinig ruimte voor het plaatsen van afval- en grondstofcontainers. In het proces naar het zoeken van mogelijke locaties bleek, dat er plekken in de binnenstad zijn waar geen gebruik van wordt gemaakt. Bijvoorbeeld een leegstaand gebouw of een binnenplaats. Een aantal appartementen van stichting DUWO stellen daarom vanaf oktober hun binnenplaats beschikbaar voor het plaatsen van grondstofcontainers.

Zie voor meer informative over dit project www.avalex.nl/inzamelen/binnenstad.