De hal van het voormalige Gist-Brocades hoofdkantoor. (foto: Anne Reitsma)
De hal van het voormalige Gist-Brocades hoofdkantoor. (foto: Anne Reitsma)

Unieke rondleidingen door het Agnetapark en voormalig hoofdkantoor Gist-Brocades

cultuur

DELFT – Tijdens het Open Monumentendag-weekend van 10 en 11 september is er dit jaar veel aandacht voor het Agnetapark en een bijzonder onderdeel van de voormalige Gist & Spiritusfabriek. Het Gilde Delft organiseert boeiende rondleidingen op deze locaties.

Wie geen bezwaar heeft tegen een stevige wandeling, kan zich aanmelden bij gids Klaas Huizinga. Hij wacht de belangstellenden op bij café Altijd Gezelligheid aan het J.C. Van Markenplein. Daar begint de historie al. "Eigenlijk was het café, dat hier in de negentiende eeuw al zat, een doorn in het oog van fabrieksoprichter en –directeur Cornelis van Marken", vertelt Huizinga. "Hij was zeer sociaal en begaan met zijn werknemers en zag met lede ogen aan, hoe de arbeiders hun zuurverdiende weekloon verbrasten in de kroeg." Voor negentiende-eeuwse begrippen waren Van Marken en zijn echtgenote Agneta nogal vooruitstrevend op het sociale vlak. Zo werd het huidige Agnetapark oorspronkelijk gebouwd als woonwijk voor de arbeiders van de gist- en spiritusfabriek. Het echtpaar Van Marken vestigde zich daar ook in hun villa Rust Roest, maar dat konden de arbeiders maar matig waarderen. "Ze hadden het gevoel dat Van Marken hen op de vingers zat te kijken", weet Huizinga. "Ook het establishment wist zich niet goed raad met de handelwijze van Van Marken, die zijn tijd in die zin ver vooruit was." Tijdens de wandeling wordt nog veel meer uit de doeken gedaan, zoals het bijzondere gezinsleven van Van Marken, en wordt de bijzondere wijk helemaal doorkruist. De wandelingen starten zaterdag 10 en zondag 11 september om 13.45 uur en 15.15 uur bij Altijd Gezelligheid.

Gist-Brocades
Het voormalige hoofdgebouw van Gist-Brocades is ook voor Het Gilde Delft 'terra incognita'. Het gebouw werd in 2008 gesloten door huidige eigenaar DSM, maar wordt dit weekend bij hoge uitzondering opengesteld voor het nieuwsgierige publiek. "De architect van het gebouw is Hermanus Schelling, die talloze stations heeft ontworpen. En dat zie je duidelijk terug in dit pand", weet gids van dienst Dick Stammes. "Er is enorm veel marmer gebruikt. Verder staan er borstbeelden van alle directeuren die de fabriek door de jaren heen gehad heeft."
Het hoofdgebouw is te bereiken via de ingang van het DSM-terrein aan de Wateringsevest. Stammes en andere gidsen Het Gilde Delft van verzorgen op zaterdag 10 en zondag 11 september van 12.00 uur tot 17.00 uur om het halve uur rondleidingen. "Het is voor mij als gids ook een uitdaging, want hier komen we normaal gesproken nooit. Maar ik heb me goed ingelezen en heb veel te vertellen."
Gedurende het weekend zit het Open Monumentendag informatiepunt in het gebouw van De VAK aan het Westvest 9. Meer informatie over alle Delftse activiteiten is te vinden op www.openmonumentendagdelft.nl.

Het gebouw dat ooit bekendstond als 'de (Nieuwe) Tent' in het Agnetapark is nu eigendom van horecabedrijf De Lindenhof. (foto: Thijs Tuurenhout)
De borstbeelden van Cornelis en Agneta van Marken in het Agnetapark. (foto: Dennis van den Berg)