DAS wil haar kantine (rechts vooraan), de vele parkeerplekken en de ruime sporthal niet kwijt, maar de kans is zeer groot dat de Delftse basketballers toch echt moeten verhuizen.. (foto: Jesper Neeleman)
DAS wil haar kantine (rechts vooraan), de vele parkeerplekken en de ruime sporthal niet kwijt, maar de kans is zeer groot dat de Delftse basketballers toch echt moeten verhuizen.. (foto: Jesper Neeleman)

DAS wil niet verhuizen naar Spoorzone

Algemeen

DELFT – Basketbalvereniging DAS heeft in de moed der wanhoop een brief gestuurd naar alle Delftse raadsleden. Daarin legt voorzitter Rienk Bijlsma nog één keer uit waarom zijn vereniging níet wil verhuizen naar een nieuwe sporthal in de Spoorzone.

Door: Jesper Neeleman

Als het aan de Gemeente Delft ligt, vertrekt DAS op 1 juli 2017 uit Sporthal Brasserskade. De basketballers kunnen vanaf dan hun intrek nemen in de nieuwe sporthal van Scholencombinatie Delfland, in de Spoorzone. Die nieuwe stek ziet DAS om drie redenen niet zitten. Het betaald parkeren zal tot hoge extra kosten leiden. DAS gaat van vier naar twee trainingsvelden en in de nieuwe sporthal beschikt het niet meer over een eigen kantine. Daarmee gaan inkomsten èn een stukje clubgevoel verloren, vreest DAS. "De nieuwe sporthal is voor onze vereniging een groot risico", legt Rienk Bijlsma uit. "Het zet een streep door onze groeiplannen." Sterker nog: Bijlsma verwacht dat het zijn club leden, vrijwilligers en trainers zal kosten. Waar zij nu nog zonder problemen hun auto naast de Sporthal kunnen parkeren, moeten ze straks langer naar een plekje zoeken èn hiervoor de knip trekken. "Ik heb het uitgerekend. Als je trainer bent, kost dit je over een heel seizoen zo'n 350 euro per jaar. En veel trainers zijn vrijwilligers."

De strijd om het gedwongen vertrek uit Sporthal Brasserskade speelt al sinds 2014. Ronald Hofmeester, de vorige voorzitter van DAS, gooide recent het bijltje erbij neer. "Hij wilde per se in Sporthal Brasserskade blijven en is nu uit frustratie en onmacht gestopt als voorzitter. Misschien dat ik nu een achterhoedegevecht voer, maar de enige optie die nog rest is zo'n brief aan de gemeenteraadsleden." Daarin stelt Bijlsma drie alternatieven voor een verhuizing voor. DAS zou de hal wel allereerst over willen nemen en behouden. Mocht dat niet lukken, dan zou het graag naar een gelijkwaardige accommodatie verhuizen. "Alleen zijn die in Delft niet te vinden", weet Bijlsma. Mocht dit allebei niet gaan, dan zou DAS graag compensatie voor de extra te maken kosten voor parkeren vergoed zien.
DAS heeft vaak aan de gemeente gevraagd wat het zou moeten kosten de hal over te nemen, maar kreeg daarop volgens Bijlsma nooit antwoord. "Is die hal ideaal? Nee,want hij is verouderd. Er is lang geen onderhoud gepleegd. Maar de locatie en het aantal velden daar is perfect. Het zou de hoofdprijs zijn als het lukt de hal te krijgen."

Die kans lijkt echter klein. Een woordvoerster van de gemeente geeft aan dat de hal verouderd is. Het onderhoud is duur en zal in de loop der jaren bovendien alleen maar duurder worden, laat ze weten. "Naast de hoge kosten voor onderhoud is de bezetting door het wegvallen van een structurele daggebruiker (ROC Mondriaan, red.) niet langer optimaal. Sluiting van Sporthal Brasserskade is daardoor noodzakelijk." Wat met de hal gaat gebeuren, blijft onduidelijk. De sportfunctie wordt ervan afgehaald. Momenteel wordt onderzocht wat de mogelijkheden voor deze locatie zijn. De verhuizing heeft volgens de gemeente nog een voordeel. "Een verouderde sporthal wordt vervangen door een nieuwe up-to-date-sporthal. De realisatie van de nieuwe sporthal en het gebruik ervan door sportverenigingen draagt bij aan het terugbrengen van sport en bewegen naar een woonwijk, waardoor een meer leefbare wijk ontstaat."

Onzin, vindt Bijlsma. "Compleet onzinnig dat je een sportaccommodatie wilt verhuizen naar het centrum. Daar liggen de duurste meters." Volgens hem draagt de verhuizing er vooral aan bij dat leden en trainers stoppen met sporten. "Terwijl ze hierdoor juist zoveel leren, over respect naar elkaar en de tegenstander. Ze ontwikkelen vaardigheden, overwinnen angsten. Onze trainers zijn een soort welzijnswerkers die voor 0 euro op de loonlijst van de gemeente staan. Wat wil Delft nou?"