Afgelopen zaterdag was de eindbijeenkomst van het project '100-100-100'.
Afgelopen zaterdag was de eindbijeenkomst van het project '100-100-100'.

Honderd dagen afvalloos leven: het kan

Algemeen

Honderd gezinnen, honderd dagen, 100 procent afvalloos leven... Het leek een grap, maar op 1 april gingen tweehonderd gezinnen de uitdaging aan.

De deelnemers moesten zich er wel op instellen: een extra afvalbakje installeren in de badkamer, wat moet ook al weer in welke bak, hoe doe je boodschappen met zo min mogelijk verpakkingen en hoe overtuig je iedereen in je gezin om goed afval te scheiden? 100 dagen lang hebben de deelnemers via een online platform tips uitgewisseld, opdrachten gemaakt en vragen gesteld. Met resultaat. Van 8,7 kilo naar maar een paar gram restafval per huishouden per week.

Zaterdag is het project afgesloten met een eindbijeenkomst in Delft. Deze bijeenkomst werd georganiseerd om de deelnemers in het zonnetje te zetten en te bedanken. Het feit dat het hen gelukt is om honderd dagen bijna zonder restafval te leven, was een feestje waard!

De middag bestond uit een gevarieerd programma. De projectleider van Avalex haalde de hoogtepunten aan. Geconcludeerd kon worden dat als je vooraf nadenkt over wat je in huis haalt en waar je het haalt, dit al veel afval scheelt.

Marius Smit vertelde op de bijeenkomst over de oprichting van zijn bedrijf 'Plastic Whale'. Marius is de eerste plastic-visser ter wereld. Van het plastic wat hij uit het water haalt, maakt hij mooie boten. Deze boten worden weer ingezet om meer plastic te vissen. Op die manier weet hij aandacht te vragen voor plastic dat in het water terecht komt. Ook laat hij met dit initiatief zien dat het niet alleen een probleem is wat zich ver op zee afspeelt, maar ook dichtbij in de grachten van grote steden, bijvoorbeeld.

Deelnemers waren het erover eens dat leven zonder restafval best makkelijk is. Ze willen hier in de toekomst zeker mee verder gaan en willen aan hun omgeving vertellen hoe leuk afval scheiden eigenlijk is. Zo zei deelneemster Pauline Snel: "Het zou zonde zijn om alles nu weer in dezelfde bak te gaan gooien. Het is een kleine moeite om het goed te doen, dus ik zou niet weten waarom we niet doorgaan!". Wel ligt er een uitdaging om de rest van Nederland ook aan het scheiden te krijgen.