De vreugde en ontlading na het laatste fluitsignaal waren groot. Promotie naar de overgangsklasse is een feit! (foto: Daan Rhijnsburger)
De vreugde en ontlading na het laatste fluitsignaal waren groot. Promotie naar de overgangsklasse is een feit! (foto: Daan Rhijnsburger)

Prachtig seizoen Ring Pass dames eindigt met kampioenschap èn promotie

sport

DELFT – Dames 1 van Ring Pass beleefde een seizoen om in te lijsten. Onlangs werd het kampioen, als slagroom op de al heerlijke taart promoveerde het vorig weekend ook nog eens via de play-offs naar de overgangsklasse.

Een kampioenschap leidt niet automatisch tot promotie. Dus moesten de dames van Ring Pass in een tweestrijd tegen HBS uitmaken wie volgend jaar in de overgansklasse, het één na hoogste hockeyniveau, mag uitkomen. De uitwedstrijd in Bloemendaal ging verloren. Zondag was de return, op het eigen terrein. De dames van coaches Eric van der Pol en Martijn Akkermans werden langs de lijn gesteund door zo'n 1500 toeschouwers. Zij zagen hoe Kiki Schapers in de 60ste minuut het enige doelpunt maakte. Dus barstte na het laatste fluitsignaal groot feest los. Ring Pass Dames 1 is weer een trotse overgangsklasser.

"We kijken trots en tevreden terug op het afgelopen seizoen", reageert coach Eric van der Pol. Vorig jaar om deze tijd werd nog vooral getreurd omdat de dames degradeerden naar de eerste klasse. Dat kwam, legt Van der Pol uit, omdat ze teveel energie hadden verbruikt in de eerste helft van het seizoen. "Daarom hebben we de trainingsperioden dit jaar zo ingedeeld dat we drie piekmomenten zouden hebben: tegen het einde van de eerste seizoenshelft, met de start van de tweede helft van het seizoen en aan het einde van het seizoen. We moesten die aanpak in het begin echt verdedigen, omdat we daardoor in het begin puntverlies leden, maar dat was ingecalculeerd. We hebben altijd benadrukt dat het uiteindelijk echt de goede kant op zou gaan." En dat ging het…

Het valt niet mee als degradant in één jaar terug te keren. "Het vergt een plan om dat voor elkaar te krijgen. Als je daarbij ook weerbaar bent en de focus goed en gezond blijft, dan kan het gewoon lukken." De dames hebben afgelopen jaar getoond over flinke mentale weerbaarheid te beschikken, geeft de coach aan. "Daarmee bedoel ik het vermogen om na een verandering of teleurstelling zo snel mogelijk weer effectief te kunnen opereren. Ze bleven niet te lang in teleurstellingen hangen en hielden zich aan het fysieke programma."
Volgend jaar wacht weer een seizoen vol uitdagingen. Van der Pol geeft aan dat ze niet meteen teveel moeten willen. "We moeten geduld bewaren, eerst kijken naar klasse-behoud." Dat is belangrijk. Niet in de laatste plaats voor de talentvolle jeugdafdeling van Ring Pass, waarvan veel teams in de landelijke competities uitkomen. "Qua jeugd doet Ring Pass in Nederland gewoon mee met de topclubs. Het is van belang dat zij op een gezonde manier bij de senioren kunnen instromen, bij een ploeg die overgangsklasse speelt. En willen we het verschil maken, dan moeten we gebruik maken van onze talentvolle jeugd."

Van der Pol vond het prachtig te zien hoe die jeugd, maar ook de hele vereniging meeleefde aan de promotie van Ring Pass dames 1. En hoe iedereen zijn of haar steentje wilde bijdragen. "Heel leuk", zegt hij. "We zijn daar heel dankbaar voor."