Aad van Zeijl passeert met neergeklapte kajuit de huidige spoorbrug bij het Haantje.
Aad van Zeijl passeert met neergeklapte kajuit de huidige spoorbrug bij het Haantje.

Spoorbrug Haantje mogelijk verhoogd

Algemeen

DELFT/RIJSWIJK - ProRail verdubbelt het spoor tussen Rijswijk en Delft. Daarbij komt er een nieuwe spoorbrug over de Kerstanjewetering, bij 't Haantje, op de grens van Rijswijk en Delft.

In de originele plannen zou deze brug erg laag worden. Watersporters tekenden vorig jaar bezwaar aan. Nu laat de provincie Zuid-Holland per brief weten bereid te zijn de meerkosten voor verhoging van de brug van 70.000 euro bij te willen dragen.
Volgens de originele plannen zal de spoorbrug 15 centimeter lager worden dan de in dit gebied gebruikelijke doorvaarhoogte. Op verzoek van de Delftse Watersportvereniging tekende Guido van der Wedden daarom in 2015 namens de watersporters bezwaar aan tegen dit plan. Dit bezwaar werd gesteund door ruim zeventig organisaties. Belangrijkste argument was dat gemeentes en provincie in het achterliggende gebied al jaren investeringen doen om bruggen over de vaarwegen te verhogen tot 1,80 meter. Deze inspanningen zouden in één keer teniet gedaan worden als ProRail een lagere brug legt over de toegangsroute, die naast het Westland en Midden-Delfland, ook Vlaardingen, Maassluis en Rijswijk ontsluit. De steun en het geld van de Provincie Zuid-Holland zijn nu dan ook goed nieuws voor de watersporters. "Het laatste bericht dat ik van het ministerie ontving is dat het definitieve besluit in het voorjaar van 2016 valt", reageert Guido van der Wedden. "Nu maar hopen dat de minister gehoor geeft aan de oproep in deze brief van de provincie." Verderop in een andere vaarroute ontstaat volgens Van der Wedden overigens een nieuwe bedreiging: bij Den Hoorn kruist een nieuwe weg vanaf de A4 het water. Ook deze brug over de Gaag dreigt volgens hem te laag te worden. "Het is te hopen dat ook hier de provincie in actie komt."