Gerard van Wageningen en Winanda de Rambelje-Mergler over de Bekendste Delftenaar-verkiezing 2009

Algemeen

Gerard van Wageningen en Kees Reijgersberg.

Het Veteranencafé brengt iedere laatste woensdag van de maand zo’n tachtig veteranen bij elkaar in Café Royal. Het is een initiatief van Gerard van Wageningen, die hierdoor bekendheid geniet en ieder jaar in de lijst van 100 Bekende Delftenaren is opgenomen.

Hoe vindt hij dat? “Ontzettend leuk. Er zijn nog wel bekendere Delftenaren dan ik, maar er wordt goed op mij gestemd. Natuurlijk vooral vanwege het Veteranencafé, waar mijn vrouw het trouwens ook iedere maand heel druk mee heeft, maar ook vanwege mijn vrijwilligerswerk in ouderencentrum Stefanna. Daar schep ik het eten op voor de mensen.”

Een echte Bekende Delftenaar voelt Van Wageningen zich vooral in de wereld der veteranen. Daar kent hij een heleboel mensen, zoals Kees Reijgersberg die naast hem op de foto staat. “Een prima kerel, een integere man”, aldus Van Wageningen. “Hij heeft in Indië gezeten en daar veel meegemaakt. Hij was bij gevechten, waarbij er mensen voor zijn ogen sneuvelden. Hij komt ook altijd naar het Veteranencafé.”

Zou hij na al die vermeldingen de afgelopen jaren niet een keer zelf tot Bekendste Delftenaar uitgeroepen willen worden? Het hoeft niet per se voor hem, maar het zou wel leuk zijn. “Het is toch altijd een momentopname”, zegt hij er bij.

Lobbyen bij familie, vrienden en bekenden, dat is niets voor Van Wageningen. “Er moet toch een beetje een waas van geheimzinnigheid over heen blijven hangen”, vindt hij. “Dat is het eerlijkste. Je moet zelf niet willen weten hoe je op die lijst terecht komt.”

Wie zou volgens hem de Bekendste Delftenaar 2009 moeten worden? Hij zou het niet weten. Het is volgens hem altijd een prima lijst. Eén iemand er uit lichten zou hij echter niet kunnen. 



Winanda de Rambelje-Mergler

Al jaren prijkt haar naam tamelijk hoog in de lijst van 100 Bekende Delftenaren. Winanda de Rambelje-Mergler is de drijvende kracht achter de Vogel- en Egelopvang Delft en omstreken. Ze vindt haar jaarlijkse vermelding in de top 100 best leuk, maar ook weer niet super geweldig. “Ik heb eigenlijk geen idee hoe ik er in terecht kom”, zegt ze. “Waarschijnlijk word ik aangemeld door mensen die dieren naar de opvang brengen. Het is leuk dat die aan mij denken.”

De Rambelje voelt zich niet direct een Bekende Delftenaar. Ja, in de dierenwereld. En dat is inderdaad best een grote groep. Maar ze kan gewoon rustig over straat lopen. “Op straat word ik eigenlijk nooit herkend en dat vind ik eigenlijk wel prima.”

Aan het einde van dit jaar gaat het natuurlijk weer om de uitverkiezing van de Bekendste Delftenaar. De Rambelje zegt die eretitel echt niet per se te hoeven krijgen. Ze is tevreden met haar comfortabele plaats bovenin de lijst. “Ik doe gewoon mijn werk”, zegt ze. “Dat doe ik al dertig jaar, want het is noodzakelijk werk. Ik heb er een aantal jaren geleden een lintje voor gekregen, maar het gaat bij mij niet om persoonlijke eergevoelens.”

Ze is dan ook niet van plan zo veel mogelijk mensen te mobiliseren om op haar te stemmen. Dat doet ze nooit en dat gebeurt ook dit jaar niet. “Ik heb nog nooit gelobbyd en daarom is het juist leuk om toch in die lijst te komen.”

Wie zou volgens haar de Bekendste Delftenaar 2009 moeten worden? Daar heeft ze geen idee van, ze kan niet één specifieke naam noemen. 

Weet u het wel?

Klik HIER om te stemmen.


Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12