Een kwart eeuw Delftse 16- tot 23-jarigen-competitie, dat moet gevierd worden

Algemeen

Het organisatiecomité van de Delftse 16- tot 23-jarigen-competitie, met van links naar rechts Guus Heemskerk, Henk Lukassen, Nico van Velzen en Dick van der Kooij. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – De Delftse 16- tot 23-jarigen-competitie bestaat 25 jaar. Langer dus dan de oudste voetballers die eraan mogen meedoen…

Een kwart eeuw jeugdige, veelbelovende, ambitieuze voetballers uit Delft en omgeving de mogelijkheid bieden zich verder te ontwikkelen en vlieguren te maken, het is een prestatie die de nodige aandacht en waardering verdient. Deze mijlpaal wordt dan ook terecht opgeluisterd met de jubileumwedstrijd tussen de selectie van de Delftse 16- tot 23-jarigen-competitie en het A1-team van Eredivisieclub Excelsior. Toeval of niet: beide teams worden (al járen) grootmoedig gesponsord door DSW Zorgverzekeraar. 

Guus Heemskerk is voor het derde seizoen voorzitter van zeg maar het organiserend comité, dat verder bestaat uit Dick van der Kooij ("Hij is er al sinds mensenheugenis bij"), Henk Lukassen (de chef Scheidsrechters) en Nico van Velzen. Heemskerk weet niet precies hoe het allemaal is begonnen met deze competitie. "Ik heb geprobeerd het na te gaan. Ik denk dat het een idee was van Pierre van Zinnen, maar dat weet ik niet helemaal zeker". Van Zinnen weet het nog wèl: "Jan Reurings was, in 1985, trainer van Full Speed en ik van Delft. Wij hadden het idee om tegen elkaar te spelen met spelers van 16 tot 23 jaar. Daar is toen deze competitie uit voortgekomen".
Het begrip 'Delfts' moet overigens wel met een piepklein korreltje zou worden genomen. "Want ook DSVP, Oliveo, RKDEO, Schipluiden en Den Hoorn doen mee", aldus Heemskerk. "Nee, SV Nootdorp is er nu niet bij, ze kunnen geen representatief elftal op de been brengen. Schipluiden, dat nu wel meedoet, heeft twee jaar verstek laten gaan. Hun toenmalige trainer Manuel Vissers zag meedoen niet zitten. Delfia is er ook niet bij. Dat belde overigens twee weken geleden wel op of ze nog konden meedoen aan de komende competitie. We hebben nee moeten zeggen. We hebben nu twee poules van zeven. Met de deelnemende verenigingen hebben we de nieuwe competitie besproken. Dat is allemaal in grote lijnen geregeld. Dan is het een beetje raar als we er nog even gauw een deelnemer tussen frommelen. We hebben ook een verzoek gehad van Semper Altius, uit Rijswijk. Die willen ook graag meedoen. In het verleden hebben al 's ploegen van buiten de Delftse regio meegedaan, Quick en Vredenburch, maar daar zijn we toch van afgestapt. We willen het graag Delfts houden. Dat is ook de wens van de deelnemende verenigingen".

Niet zo moeilijk
Dat de 16- tot 23-jarigen-competitie in Delft en omgeving zo floreert, is des te opmerkelijker, omdat vergelijkbare competities in het Westland en in de Bollenstreek een minder bloeiend bestaan kennen. Heemskerk: "In het Westland is de belangstelling tanende. Vitesse Delft en DHC hebben afgelopen seizoen meegedaan in de Bollenstreek-competitie voor 16- tot 23-jarigen, maar dat vonden ze geen succes. Eigenlijk vonden ze het een aanfluiting. Het was niet goed georganiseerd, ze moesten heel veel zelf regelen. Dat is bij ons wel anders".
Neem alleen maar de scheidsrechters. "Wij kunnen putten uit een groep van veertien, vijftien scheidsrechters". Maar, zegt Heemskerk, "we regelen ook dingen nièt. Bewust. Zo werken we niet met spelerspasjes. Is te lastig. Veel verenigingen hebben teams met spelers uit de senioren en de jeugd. Moeten ze elke keer die pasjes bij elkaar harken. Dat is een drama". Ook zoiets: "Het TU-team bestaat uit spelers van Ariston '80 en Taurus. Ze mogen af en toe spelers opstellen die bij hun zijn komen aanwaaien. Je weet hoe dat gaat bij die studentenclubs. Ze zien deze wedstrijden als vriendschappelijke wedstrijden in competitieverband. Daar doen we niet zo moeilijk over, als ze het maar van tevoren melden". 

En dan zijn er natuurlijk de gele en de rode kaarten en de gevolgen daarvan. "Kaarten en schorsingen bij ons worden niet doorgegeven aan de KNVB. Die gelden dus alleen voor onze competitie. Maar ben je voor de KNVB geschorst, dan mag je bij ons ook niet meedoen. Maar dat is vooral een zaak van de verenigingen. Is een speler voor tien wedstrijden geschorst, dan laat je als vereniging zo iemand natuurlijk niet meedoen in onze competitie. We hebben het gevoel dat dat in het algemeen goed gaat".

De jubileumwedstrijd
Dat laat je niet ongemerkt voorbij gaan, zo'n jubileum, dat spreekt. "Ook al hebben we als organisatie niet veel centen in de pocket", zegt Heemskerk er gelijk bij. Er werd besloten tot het organiseren van een jubileumwedstrijd. "We hebben het afgelopen seizoen de trainers en leiders van de deelnemende clubs gevraagd of ze steeds de beste speler bij de tegenstander wilden aanwijzen. Wij hielden als commissie bij wie de meeste stemmen kregen. Zo hebben we zestien spelers geselecteerd. Ja, het was wel een gestuurde selectie, want we moesten wel alle posities in het elftal bezetten. Je kan moeilijk met vijf keepers aankomen". 

Dit zijn de zestien geselecteerden: Ben Benningshof (DHL), Rob van Hagen (RKDEO), Niels van Schie (RKDEO), Ronald Toet (SEP), Koen Lahnstein (Vitesse Delft), Simon Zuiderwijk (Concordia), Franco van Rheenen (DSVP), Jody Wigt (DSVP), Simon Bleyenberg (DVV Delft), Chris van Beekum (vorig seizoen SV Den Hoorn, nu Concordia), Lesley Dijksman (vorig seizoen DHC, nu Full Speed), Richard van der Zwan (Full Speed), Mike Mesker (vorig seizoen SV Wippolder, nu DVV Delft), Arthur Peeters (Oliveo), Ronald McDonald (TU Delft) en Victor Sanches Gomes (DHC). Coach is Martin Stoelinga, begeleider is Nico van Velzen en Guus Jense is de verzorger. 

De jubileumwedstrijd tegen Excelsior A1 wordt dus gespeeld op woensdag 15 september a.s. om 19.30 uur bij Vitesse Delft. (PB)


Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12