De huidige school in Tanthof-West
De huidige school in Tanthof-West

Ambitieuze doelen herontwikkeling schoollocatie Bikolaan

Algemeen

DELFT - In het hart van Tanthof-West, op de vertrouwde plek aan de Bikolaan, staan grote veranderingen te gebeuren. De verouderde schoolgebouwen maken plaats voor een ambitieus nieuw project. Dit initiatief belooft niet alleen een frisse wind door het onderwijslandschap te laten waaien, maar ook de directe omgeving van de buurt te verrijken. Met het Plan Uitwerkingskader (PUK) als kompas, wordt een visie geschetst die niet alleen gericht is op gebouwen, maar ook op het versterken van de gemeenschap en het creëren van een duurzame, levendige woon- en leeromgeving. 

De bestaande schoolgebouwen in Tanthof zijn toe aan vernieuwing. Er is besloten om in Tanthof-West op de bestaande schoollocatie aan de Bikolaan nieuwbouw te realiseren voor twee kindcentra en bijbehorend bewegingsonderwijs. De kindcentra combineren op een eigentijdse manier basisschool, kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang en peuterspeelzaal. “Tezamen met de doorontwikkeling van het bewegingsonderwijs vraagt dit meer ruimte, maar ontstaan ook kansen voor verbetering van de ruimtelijke kwaliteit”, aldus de gemeente. In het PUK wordt beschreven wat de visie van de gemeente is bij de herontwikkeling van de locatie. Het is geen definitief plan, maar vormt het vertrekpunt voor het gesprek met de onderwijsinstellingen, architect en omgeving.

Ambities
“De nieuwe kindcentra aan de Bikolaan vormen een belangrijke bouwsteen voor een toekomstbestendig voorzieningenhart in Tanthof-West”, aldus de gemeente. “In de visie gaat het bij de herontwikkeling van de bestaande schoollocatie niet alleen om het realiseren van nieuwe onderwijsgebouwen, maar juist ook om de meerwaarde voor de directe omgeving en de bijdrage aan buurt, wijk en stad.” De visie drijft op onderstaande zeven ambities. In de basis is dit uitnodigend en richtinggevend voor het ontwerp en participatieproces.

Kindcentra voor de toekomst
Delft wil ieder kind een aangename en veilige leeromgeving bieden. “Met de nieuwe kindcentra aan de Bikolaan kan dit op een eigentijdse manier worden vormgegeven en kan dit worden gegarandeerd voor de toekomst”, aldus de gemeente. “De nieuwbouw is daarbij in staat om zich aan te passen aan een veranderende visie op onderwijs of veranderend gebruik. Dit vraagt om een adaptief en flexibel gebouw dat aansluiting blijft vinden met de buitenruimte en de directe omgeving.”

Een duurzame, klimaatbestendige en gezonde leeromgeving 
De plannen omvatten onder meer het creëren van een duurzame, klimaatbestendige en gezonde leeromgeving die aansluit op de behoeften van de gemeenschap. “Door te focussen op groen en het verminderen van verharding wordt niet alleen de biodiversiteit bevorderd, maar ook een gezonde en aantrekkelijke leeromgeving gerealiseerd.”

Zorgvuldig ingepast in de buurt
De nieuwbouw zal zorgvuldig worden geïntegreerd als een essentieel onderdeel van de buurt. “”Twee of maximaal drie bouwlagen zijn goed inpasbaar en in feite ook noodzakelijk.” Met respect voor de omringende woonbebouwing zal het ontwerp -naar wens van de gemeente- aansluiten op de diverse karakters van de buurt, van een stedelijk karakter rondom het Bikoplein tot een dorps karakter in de Angolastraat. Daarnaast wordt gestreefd naar een betere benutting van de groen-blauwe hoofdstructuur en een versterkte wisselwerking met het park.  

Voetganger op één en goed bereikbaar met de fiets 
Het ontwerp zal prioriteit geven aan voetgangers en fietsers, passend bij de kenmerkende stedenbouwkundige structuur van de buurt. Door een autoluwe omgeving te creëren en het parkeren aan de buitenranden van de buurt te concentreren, wordt een rustige en verkeersveilige omgeving gegarandeerd, “waarbij de voorzieningen goed te voet bereikbaar zijn”.

Betekenisvol landschap in de buurt 
Tanthof is van oudsher ontwikkeld in samenhang met het oorspronkelijke landschap. Door de hoge verhardingsgraad en oriëntatie van bebouwing komt dat op de bestaande schoollocatie niet tot zijn recht. Het streven is om het oorspronkelijke landschap betekenisvol te integreren in de nieuwe bebouwing en buitenruimte, waarbij groen-blauwe kwaliteiten tot uitdrukking komen in de directe woon- en leeromgeving.

Een sterk hart voor Tanthof-West 
De herontwikkeling van de bestaande schoollocatie biedt kansen om niet alleen ruimtelijke uitdagingen aan te pakken, maar ook sociale vraagstukken te adresseren. “De Afrikabuurt-Oost en dan met name het zuidelijk deel rondom de Bikolaan wijkt in enkele opzichten af van de omliggende buurten in Tanthof-West. De buurt is minder ruim opgezet, heeft een hogere bevolkingsconcentratie en wordt gekenmerkt door kleinere woningen. Door snelle wisseling van bewoners is er weinig binding met de buurt. Ook is er regelmatig sprake van overlast. Mede door een beperkt en eenzijdig winkelaanbod, met zo nu en dan leegstand, staat de leefbaarheid en veiligheid onder druk.” Door concentratie van economische en sociaal-maatschappelijke voorzieningen in het hart van de wijk wordt het voorzieningenniveau versterkt en draagt het bij aan de leefbaarheid en veiligheid in de buurt. “De nieuwe bebouwing en buitenruimte dragen bij aan de uitstraling van de buurt en zoeken een nadrukkelijke interactie met de openbare ruimte en relatie met bestaande voorzieningen rond het Bikoplein.”

Delftenaren maken de stad
Met de betrokkenheid van bewoners, bedrijven en organisaties uit Tanthof zal de herontwikkeling vorm krijgen. Samenwerking en afstemming met de lokale gemeenschap zullen volgens de gemeente zorgen voor plannen met draagvlak en meerwaarde, en versterken de inbedding binnen de lokale context en de aansluiting op de rest van de stad.

Verwachting
Het PUK maakt onderdeel uit van de stukken voor de aanbesteding met betrekking tot het ontwerpen, bouwen en onderhouden van de kindcentra. Deze aanbesteding staat gepland voor begin 2025. Verwachting is dat deze twee scholen eind 2027 kunnen worden opgeleverd.