Afbeelding

Robert Jan Stips zit vol met muzikale plannen voor 2024

Algemeen

Op een regenachtige decemberdag  heb  ik een interview met de tovenaar van de Nederpop, Delftenaar Robert Jan Stips in het bruisende muzikale hart van Delft bij Hotel Hampshire Delft Centre. Het gaat hem goed, zijn muzikale agenda is rijk gevuld op aansprekende podia, zowel nationaal als internationaal.   
Er komt veel langs zoals de OOR Recensiebijbel waarin Stips prominent is opgenomen met diverse albums waaraan hij heeft meegewerkt zoals The NITS, Golden Earring, Gruppo Sportivo en terloops wordt ook nog even het Supersisteralbum Pudding & Gisteren genoemd. Geen vaderlandse artiest doet hem dit na in het boek.  
Er wordt tijdens ons gesprek een videofilm geschoten die inmiddels veelvuldig is bekeken op You Tube en bij muziekblad OOR.  Ook komen zijn plannen langs voor 2024 en kijkt hij terug op 2023.  Voorts is hij op 31 december a.s. te zien met Supersister op TV.

Tekst en foto: Martin Reitsma

The NITS
‘In 2024 vieren wij ons 50 jarig jubileum met de NITS, we zullen in tal van grote zalen in Nederland spelen, om er maar eens een te noemen, Carré in Amsterdam. We gaan touren in een gedeelte van Europa en in ons tweede moederland Zwitserland’ vertelt hij onder het genot van een lekkere kop koffie in Hampshire Delft.
Voorts hebben we ter gelegenheid van dit jubileum ook een nieuw mini-album opgenomen, Tree House Fire.

Supersister
Samen met drummer Leon Klaasse en bassist Rinus Gerritsen vorm ik het trio Supersister. We zijn goed op elkaar ingespeeld en met deze topmuzikanten is er nieuw elan ontstaan binnen onze formatie. Het publiek reageert enthousiast op onze optredens en zelf hebben we er ook veel plezier in. Een deel van het materiaal dat we al live spelen komt ook op ons nieuwe album in 2024.

We zijn overigens op zondag 31 december a.s. nog op TV te zien. Supersister zal dan optreden met het Residentie Orkest, dit in het kader van Symphonic Junction. De uitzending is te zien op TV zender ONS en maakt onderdeel uit van het programma New Music Now, te zien vanaf 15.30 uur. Zender ONS is o.a. te ontvangen via Ziggo, Delta en Caiway op kanaal 50, KPN kanaal 89 en Odido kanaal 377.

StipsGoulding
Zijn actieradius is ongekend want hier blijft het niet bij, want Robert Jan zal ook in 2024 weer solo zijn optredens gaan doen. Maar hij heeft meer nieuws en vertelt: ‘ We hebben dit thans bijna voorbije jaar twee goed ontvangen try-outs gedaan in Den Haag met onze vierkoppige nieuwe band StipsGoulding.  Dit muzikale project moet nog verder groeien. De sound is van een heel ander kaliber dan met mijn overige bands. maar Het klinkt al veelbelovend, niet in het minst vanwege de uitstekende zangkwaliteiten van Jane Goulding. Met haar ben ik momenteel nieuwe nummers aan het componeren en opnemen.

Stips&Brokamp
Ook met violiste Marieke Brokamp doe ik komend jaar weer optredens. Veel bewerkingen van modern en klassiek met natuurlijk ook invloeden vanuit de popmuziek.  Ik vind het erg leuk om met haar te werken. Onze wisselwerking is dan ook uitstekend, we gaan weer kris/kros door ons land optredens doen.

Tenslotte vraag ik deze grootmeester uit de popmuziek hoe hij terugkijkt op 2023 waarbij Stips opmerkt: ‘ Tja, de brand in de oefenruimte van de NITS laat nog steeds een grote leegte achter. We waren alles kwijt dat van waarde was. Gelukkig waren we net klaar met ons nieuwe album NEON maar we werden fors teruggeworpen en kregen een klap die gevoelsmatig nog lang nawerkt. Wat wil je ook als in een klap al je instrumenten en geluidsapparatuur in rook opgaan.  Gelukkig is alles inmiddels vervangen en kunnen we weer door’.  Met Supersister, StipsGoulding en met Marieke Brokamp was ’t het hele jaar weer fijn werken tijdens mooie optredens met een dankbaar en enthousiast publiek’ besluit Robert Jan.