Afbeelding
Foto: KOOS BOMMELE

Wendy Wijtman al 25 jaar van onschatbare waarde bij kinderopvang Les Enfants!

Algemeen

Voor velen is het een droom om elke dag met plezier naar werk te gaan, maar voor Wendy Wijtman is dit al 25 jaar lang werkelijkheid. Momenteel viert ze haar zilveren jubileum bij Kinderopvang Les Enfants. Een periode gekenmerkt door liefde voor kinderen, buiten zijn en een hechte samenwerking met collega’s.

Door Cheyenne Toetenel

Wendy’s enthousiasme over een baan bij Les Enfants begon vlak na haar middelbare schooltijd, toen een vriendin van haar stage liep bij de toenmalige eigenaresse Lia Boone. Destijds was het kinderdagverblijf nog in het huis van Lia gevestigd, maar het had wel al de naam Les Enfants. Wendy besloot om een dagje met haar vriendin mee te gaan, en die ene dag zorgde voor een duidelijk toekomstbeeld; de wens om te werken met kinderen. Wendy volgde haar hart en begon aan haar benodigde opleiding. Tijdens deze opleiding bracht ze haar vrije dinsdagmiddagen al door bij Les Enfants, waar ze vrijwillig hielp vanwege haar groeiende liefde voor het vak. Na het afronden van haar opleiding, vond Wendy al snel haar weg naar Les Enfants als werknemer. “Ik vind kinderen gewoon heel leuk”, vertelt Wendy over haar passie voor haar werk. “Daarom word ik zo blij van mijn werk.”

In haar beginjaren bij Les Enfants was de kinderopvang erg kleinschalig, met ongeveer acht kinderen per dag. Wendy benadrukt de rol van de oude eigenaresse, die haar de fijne kneepjes van het vak heeft geleerd. “Daar ben ik Lia nog altijd dankbaar voor.” Na verloop van tijd verhuisde de kinderopvang naar een nieuwe locatie met het adres Abtswoude 19C. “Dit pand was ooit een paardenstal met een paardenbak, maar daar is nu helemaal niets meer van te zien! Het is uiteraard helemaal verbouwd, waarmee het is gemaakt tot een fijne plek om kinderen te ontvangen.” De verhuizing betekende een groei naar zo’n twintig kinderen per dag.

De ruime tuin en de nabijheid van het Abtswoudse Bos maakten het een ideale plek voor kinderen om buiten te spelen en te leren. Wendy is enthousiast over het buiten zijn en benadrukt het belang van beweging in de ontwikkeling van kinderen. “Ik geloof in deze visie omdat je aan de kinderen merkt dat het bewegen en buiten zijn ze goed doet,” zegt ze. “Bij ons krijgen kinderen de kans om vrij te spelen en de wereld om hen heen te ontdekken. We laten ze spelenderwijs kennismaken met muziek, bepaalde thema’s én de natuur, en dat is iets waar ik volledig achtersta. Het is ook niet voor niks dat niet alleen Delftenaren, maar ook mensen uit bijvoorbeeld Ypenburg, Berkel en Pijnacker hun kinderen bij ons brengen in plaats van bij een opvang in de buurt. Wij zijn heel onderscheidend met onze werkwijze. ”

Twaalf jaar geleden nam Linda van der Pot samen met haar man Michael de leiding over Les Enfants over van Lia, die met pensioen ging. “Deze verandering bracht heel stapsgewijs nieuwe medewerkers en uitbreiding van de faciliteiten met zich mee. Het gebouw heeft nu naast de benedenverdieping en buitenruimte ook een bovenverdieping, waardoor we de kinderen kunnen opsplitsen in een groep van 0 tot 2 jaar en van 2 tot 4 jaar. Er zijn ook nieuwe locaties bijgekomen om meer kindjes te kunnen begeleiden: het pand aan de Kalfjeslaan en de BSO.” Na de overname zijn ze bij Les Enfants door de inbreng van Linda, haar kijk op de natuur en ervaring in het onderwijs, meer gaan nadenken over de inrichting van de speelruimte, motoriek, natuur, spelend leren en oersterke voeding om de kinderen voor te bereiden op de basisschool. “Het resultaat mag er wezen: het leukste kinderdagverblijf met talrijke activiteiten, waar kinderen echt vies mogen worden van het buitenspelen en gezonde voeding krijgen. We hebben in onze tuin konijnen en kippen waar de kinderen mee in contact komen, en met de oudste kinderen gaan we in de middag het bos in om de natuur te ontdekken. De jongere kindjes liggen dan te slapen, vaak in onze buitenbedjes. Daar slapen ze heerlijk in.”

Wat Les Enfants naast de focus op het buiten zijn zo leuk maakt? “Het werken met de kindjes vind ik natuurlijk fantastisch, en het feit dat je ouders een stukje zorg uit handen kan nemen”, vertelt ze. “Wat ook bijdraagt, is dat we een superleuk team hebben. We organiseren regelmatig uitjes en helpen elkaar wanneer dat nodig is, wat resulteert in een hechte band.” Dat Wendy nu regelmatig kinderen van vroeger als volwassenen terugziet met hun eigen kinderen, en soms zelfs begeleidt in hun opleiding om met kinderen te werken, maakt haar werk extra speciaal. “Het is toch wel heel bijzonder om ze dan zo terug te zien. En dat ze nu hun eigen kindje hier komen brengen is een goed teken.”

Met een glimlach op haar gezicht kijkt Wendy terug op haar 25 jaar bij Les Enfants. “Voorlopig ga ik nog wel door op deze plek. Ik doe er gewoon nog 25 jaar bij! Als je elke dag met plezier naar je werk gaat, kost het geen moeite. Vandaar ook dat de tijd vliegt.” Wendy’s passie voor kinderen en haar liefde voor het buiten zijn blijven haar drijven, en haar bijdrage aan Les Enfants blijft van onschatbare waarde voor de kinderen en ouders die ze elke dag ondersteunt en inspireert.

Wendy in 2011