Bloemiste Hanneke Frankema gaat haar uiterste best doen om de titel in de wacht te slepen. (Foto: Nico Alsemgeest)
Bloemiste Hanneke Frankema gaat haar uiterste best doen om de titel in de wacht te slepen. (Foto: Nico Alsemgeest) (Foto: )

Schipluidense strijdt voor prestigieuze bloemistentitel

  advertenties

Ze heeft al heel wat prijzen op haar naam staan, maar de titel Nederlands Kampioen Bloemsierkunst staat nog steeds hoog op haar verlanglijstje. Dinsdag 4 en woensdag 5 september gaat de Schipluidense Hanneke Frankema de strijd aan om de felbegeerde titel in de wacht te slepen.

Door Esther Luijk

Het is een titanenstrijd, want er doen alleen professionele bloemisten aan mee. De aanloop naar de finale was daarom ook niet makkelijk. "Er deden zo'n 30 professionals mee aan de voorrondes in Venlo en Aalsmeer", vertelt Hanneke, zelf al jaren freelance bloemiste onder de naam Hanneke Frankema Floral Designer. "Alleen de beste twaalf gingen door naar de finale. Het was hard werken, maar ik heb op elk onderdeel gewonnen, dus de finale heb ik in ieder geval alvast bereikt!" Het is overigens niet de eerste keer dat Frankema meedoet aan het NK. Ik heb al eens meegedaan toen ik jong was en toen werd ik vijfde en vier jaar geleden, ik werd toen tweede. Ik had graag willen winnen natuurlijk en het bleef wel kriebelen om het nog eens te proberen en dan hopelijk wel te winnen!"

De twee dagen durende wedstrijd vindt plaats in Veenendaal en omvat vijf opdrachten. Twee opdrachten zijn al bekend bij de deelnemers, drie opdrachten worden ze geacht 'on the spot' te kunnen uitvoeren. "Dat zijn de lastigste opdrachten. Ze hebben wel gemeld dat je een boormachine moet meenemen en een zaag, maar verder is er nog geen duidelijkheid over. Je krijgt een doos met spullen en moet in korte tijd goede en snelle keuzes kunnen maken. Zo haal je de beste bloemisten eruit. Als je in een bloemenwinkel staat en er komt een klant met een vaas moet je ook direct iets kunnen creëren. Hoewel het nu wel om meer dan een gewoon boeketje gaat natuurlijk..."

Hanneke is al anderhalve maand bezig met de voorbereidingen van de twee opdrachten die wel al bekend zijn. "Voor een opdracht moeten we een bloemkraag maken. Thuis kun je dan alvast een basis maken en een model regelen die de kraag kan dragen. Tijdens de wedstrijd zelf lijm je de bloemen er pas op. De grootste uitdaging is dat het sierlijk en tegelijkertijd draagbaar is. Het moet dus niet te licht of te zwaar zijn en in evenwicht zijn, zodat het niet van het model afvalt. Functionaliteit speelt dus ook een grote rol, het moet meer dan alleen mooi zijn." Hoe haar creaties eruit gaan zien, wil Frankema nog niet verklappen. "Het worden wel echt Hanneke-creaties. Mensen die me kennen, zullen mijn stijl erin herkennen, maar dan in een nieuw jasje."

De Nederlands kampioen mag de Nederlandse eer in 2020 gaan verdedigen tijdens het Europees Kampioenschap in Polen. Een prachtige prijs, volgens Hanneke. "Het is enorm goed voor je naam. Je bent binnen de bloemistenwereld gelijk een stuk bekender en wordt voor allerlei evenementen gevraagd. De winst kan je carrière echt een boost geven."

De finaliste heeft enorm veel zin in de wedstrijd, maar vindt het wel lastig om voorspellingen te doen over de uitslag. "Ik hoop natuurlijk dat ik win en de voorrondes gingen heel goed, maar de winst hangt van heel veel dingen af. De opdrachten moeten je liggen en soms kan het zomaar zijn dat je je dag niet hebt. Soms pakt het heel anders uit dan je van tevoren had bedacht. Maar ik ga gewoon 100 procent mijn best doen!"

Meer berichten
 
CustomHtml_1