WAT ik zeggen WIL

vaste rubrieken

Belasting 'aanslag'
DELFT - Laatst ontving ik weer de belasting 'aanslag' van de WOZ. Dit buitenproportioneel hoge bedrag wat deze aanslag weer behelst, wekt mijn verontwaardiging c.q. irritatie. Als iedere Delftenaar zo rond dit bedrag zit, dan kunnen ze nóg een spoortunnel aanleggen. Ik moest ook direct denken aan de slogan van de belastingdienst: 'Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker'. Voor jullie als belastingdienst kan dit kloppen. Jullie maken het voor jezelf heel makkelijk door tweepersoonshuishouden gelijk te stellen aan een meerpersoonshuishouden. Waarom betalen twee personen net zoveel als bewoners die met minimaal drie of nog meer personen in één huis wonen? Twee personen verbruiken veel minder en vervuilen dus veel minder. Of je nu met twee of zeven personen in een huis woont; alles gaat op één hoop. Lekker makkelijk, maar o zo oneerlijk. Het wordt tijd dat deze zogenaamde 3 ve-berekening - dus twee is gelijk aan drie of meer - voorgoed op de schop gaat.

André vd Burg, Delft


DOK
DELFT - In de krant Delft op Zondag van 19 januari las ik de reactie van de heer V.d. Burg. Wat fijn om te horen dat hij de ontmoetingsfunctie van DOK omarmt. Hij is minder te spreken over de jeugdafdeling, vanwege het geluid dat de vaak enthousiaste kinderen produceren. Zijn behoefte aan in stilte studeren, lezen en genieten delen veel van onze gasten. Tegelijkertijd weten we juist bij deze kinderen en hun ouders een groot verschil te maken in hun leesvaardigheid en ontwikkeling in creativiteit. In onze ogen een essentiële rol van DOK in de toekomst. We nemen reacties als die van de heer V.d. Burg zeer serieus en in de voorliggende verbouwingsplannen aan het Vesteplein, waar DOK en de VAK voornemens zijn om samen vanuit één gebouw te gaan opereren, wordt ook de behoefte aan rust en bezinning meegenomen. Dat zal betekenen dat we de plekken voor onze volwassen gasten beter scheiden ten opzichte van de plekken voor (jonge) kinderen en hun ouders. Uiteindelijk is iedere Delftenaar vrij om binnen te wandelen en een plek te kiezen die voor hem of haar past, rustig of levendig.

Mark Borneman, adjunct directeur DOK Delft

Rode loper
DELFT - In de krant Delft op Zondag van 5 februari stond een artikel over de herinrichting van de toegang tot het centrum van Delft. Daarin staat dat de bestrating vanaf de Binnenwatersloot, via de Oude Delft, Peperstraat, Koornmarkt en Oude Langendijk wordt heringericht met rode bestrating, als een tapijt door Delft. De binnenstad wordt vitaal en gastvrij. De auto verdwijnt ook deels uit het straatbeeld, net als de stadsbus. Wat ik wel vreemd vind is dat de tramhalte van lijn 1 niet meer stopt bij de Binnenwatersloot. Wil je dus via de Poort van Delft de binnenstad bereiken, dan moet je bij de Schoolstraat uitstappen. Als je de binnenstad bereikbaar wilt houden: plaats dan weer een halte aan de Binnenwatersloot!! Pas dan maak je het voor veel mensen goed bereikbaar.

H. Hilkhuysen, Delft