DKC zal haar eigen kantine (links) vanaf komend seizoen verlaten en verruilen voor die van buurman Excelsior (rechts). (foto: Koos Bommelé)
DKC zal haar eigen kantine (links) vanaf komend seizoen verlaten en verruilen voor die van buurman Excelsior (rechts). (foto: Koos Bommelé)

Excelsior en DKC gaan samen verder als één vereniging

sport

DELFT - De Delftse korfbalverenigingen DKC en Excelsior gaan vanaf komend seizoen verder als één vereniging.

Door: Jesper Neeleman

DKC was vanwege het teruglopende ledenaantal afgelopen maanden naarstig op zoek naar samenwerking met andere Delftse korfbalvereniging. DKC heeft nog 150 leden, geen B-junioren en het heeft voor enkele jeugdlichtingen nog maar één team. Daardoor spelen goede spelers soms met de iets mindere goden in één ploeg spelen. "Dat was voor ons de aanleiding om de samenwerking te zoeken", zegt DKC-voorzitter Lex Veldhuis.

DKC sprak afgelopen maanden ook met DES en Fortuna, maar koos voor buurman Excelsior, met wie het momenteel ook al samenwerkt. Excelsior telt 315 leden en is financieel en sportief gezond, maar is zich bewust van de voordelen die schaalvergroting biedt. "Voor ons was er geen noodzaak om samen te werken", zegt Excelsior-voorzitter Leen van den Hooff. Toch verwelkomt hij DKC met open armen.

Het samengaan heeft vooral voor leden van DKC gevolgen. Voortaan zullen de seniorenteams niet meer op zondag, maar op zaterdag spelen. Ze verlaten hun eigen vertrouwde kantine, omdat de club haar intrek neemt in de kantine van Excelsior. De kans is bijzonder groot dat ze dit jaar voor het laatst in het zwart en geel spelen. Maar, haast Veldhuis zich te zeggen: en zullen komende tijd nog vele gesprekken volgen over de precieze uitwerking van het samengaan. "Maar het overleg tussen beide verenigingen is van dusdanig kwaliteit dat ik daarin geen problemen voorzie. We zijn super blij dat we samen met Excelsior als één club verder kunnen. Onze clubs kennen elkaar al en we gaan al jaren goed met elkaar om. Dit is een enorme goede mogelijkheid om door te starten." En ja, natuurlijk had ook Veldhuis het allerliefste gewild dat DKC zelfstandig en als één grote, succesvolle en florerende vereniging tot in het einde der tijd had voortbestaan. Maar de realiteit is anders. "Als we blijven zitten en niets doen, dan zal dat ertoe leiden dat je je club uiteindelijk moet opheffen. Dan willen we voor zijn. Sentimenten zijn daarbij van ondergeschikt belang."

Ook voor leden van Excelsior zal één en ander veranderen, beseft Van den Hooff.. "We zullen onze eigen vereniging eraan moeten laten wennen dat er een hoop nieuwe mensen komen." Daarnaast moet ook opnieuw naar de invulling van alle commissies en het bestuur worden gekeken. En dan is er nog het trainersgilde van beide verenigingen èn alle teams die vanaf komend seizoen in elkaar opgaan. "We hebben nog genoeg te doen, maar daar houden we van", zegt Van den Hooff. Als er geen leden afhaken vanwege de overstap, ziet Excelsior het ledenaantal vanaf komend seizoen in één klap met ruim 50 procent toenemen. "Dat biedt ook op sportief gebied perspectief om terug te keren naar de hoofdklasse en het tweede korfbalbolwerk van Delft te worden", zegt Van den Hooff.
De definitieve besluitvorming over het samengaan moet tijdens de ledenvergadering van DKC nog worden goedgekeurd. Bestuur van DKC is er, na intensief overleg met de leden, van overtuigd dat dit een formaliteit is.