DKC-voorzitter Michel Steenvoorden ziet in samenwerking de sleutel tot succes

Algemeen

DELFT - Voorzitter Michel Steenvoorden van DKC is zeer tevreden met het korfbalniveau in Delft. “Fortuna en Excelsior spelen dan wel in een hogere klassen, maar de eerste teams van DES en onze vereniging zijn dit jaar beide gepromoveerd naar de eerste klasse.”

Dat is erg knap, want we hebben in Delft vier verenigingen die eigenlijk heel hoog spelen. Vroeger was er in steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Dordrecht ook zo’n hoog niveau, maar daar is het inmiddels wat achteruit gegaan.” 

De voorzitter van DKC denkt dat alle Delftse verenigingen de vruchten plukken van een goede onderlinge samenwerking. “Elk jaar organiseren we samen met Fortuna, DES en Excelsior het schoolkorfbaltoernooi, waarbij we leerlingen van de basisschool bekend maken met de korfbalsport. Tegenwoordig is de animo voor dit soort toernooien wel iets minder geworden, maar we merken dat het sterke sociale karakter van de verenigingen ook wel een aantrekkende werking heeft.” 

Zo vindt Steenvoorden dat er binnen de korfbalverenigingen een aangename sfeer heerst, waardoor mensen zich er snel thuis voelen. “En daar zijn we ons als verenigingen ook terdege van bewust, want om op sterkte te blijven, moet je je leden ook wel iets kunnen bieden. Korfbal krijgt minder aandacht in de media dan sporten als voetbal, hockey en schaatsen. Ik denk dat het sociale aspect van de sport dan ook een belangrijk bindmiddel is.” 

Waar het korfbal zich natuurlijk in onderscheidt van andere sporten is dat een achttal bestaat uit zowel mannen als vrouwen. Steenvoorden: “En daardoor denk ik dat de sociale banden wel wat sterker zijn dan bij andere sporten. De sfeer die er bij ons heerst is dan ook heel anders dan de sfeer die ik tref bij andere sportverenigingen die ik weleens bezoek. Het is vanzelfsprekend dat mannen en vrouwen bij elkaar in een team zitten. Buiten het veld zie je meestal dat zowel de mannen als de vrouwen elkaar op blijven zoeken, maar in het veld vormen ze toch samen een team.” 

Ook op het gebied van de jeugd kunnen de Delftse verenigingen prima met elkaar door één deur. “We zijn op papier dan wel concurrenten van elkaar,” stelt Steenvoorden, “maar daardoor versterken we elkaar alleen maar. Als een pupil eenmaal voor een club gekozen heeft, verlaat hij die niet zo snel. Van het feit dat korfbal een bekende sport is in Delft, profiteren alle verenigingen. 

DKC merkt de laatste jaren wel dat ze te maken krijgt met teruglopende aantallen nieuwe jeugdleden. “Het is voor ons als kleinere vereniging inderdaad wel wat lastig om aan nieuwe aanwas te komen, wat dat aangaat zitten we op dit moment wel in een wat lastige periode. We proberen hier wat aan te doen door samen te gaan werken met scholen.” aldus Michel Steenvoorden. 

Over de nabije toekomst van zijn club maakt de voorzitter zich echter nog geen zorgen: “Voorlopig hebben we in de jeugd nog genoeg teams die kampioen worden. We hebben altijd voldoende goede talenten, waardoor we ons geen zorgen hoeven te maken over de prestaties van ons eerste team in de komende jaren.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12