Afbeelding

Jeugdtaptoe na twintig edities niet meer weg te denken

cultuur

Editie: Week 24, Jaargang 23 |

De Jeugdtaptoe speelt zich elk jaar weer af in het mooiste decor van Delft…

DELFT – De jaarlijkse Jeugdtaptoe is na twintig opeenvolgende edities niet meer uit Delft weg te denken. Dit jaar pakt de organisatie extra uit. Omdat het kan èn om jeugd te interesseren en geïnteresseerd te houden…

Pieter van Bergen, voorzitter van Excelsior, weet nog goed hoe het ooit begon. Lang geleden, toen internet en spelcomputers nog niet bestonden, was er in Delft altijd een ‘Jeugdsignaal’. Showkorpsen en muziekgroepen presenteerden zich die dag als tegenprestatie voor subsidies die ze kregen. In 1996 kwam een einde aan die traditie. Maar: Het feest dat Delft wilde vieren vanwege 750 jaar stadsrechten was aanstaande. “De Gemeente Delft had hiervoor grootse plannen”, weet Van Bergen nog. “Ze wilden de Taptoe Delft laten herleven, maar dat was lastiger te organiseren dan verwacht. Op een avond kwam de gemeente naar ons clubhuis en vroeg of wij misschien wilden helpen. Tegen het einde van de avond was de vraag al of wij het niet gewoon wilden organiseren.”
En aldus geschiedde. De grote Taptoe werd uitgesteld tot september. “Maar in een paar maanden tijd hebben we een jeugdtaptoe opgezet, die in juni ’96 plaatsvond. Achteraf was het misschien wat amateuristisch, je moet alles nog een beetje uitvinden. Maar als je de vreugde van die kinderen zag, en hoe het publiek daar op reageerde… Dat was gewoon gaaf. Het was goed, voor dat moment.”

De deelnemende verenigingen waren razend enthousiast, dus was het logisch om in 1997 weer zo’n Jeugdtaptoe te organiseren. Het evenement heeft zich in al die jaren enorm ontwikkeld, merkte Van Bergen, die al die tijd betrokken bleef. “We begonnen ooit zonder budget en zagen de Jeugdtaptoe groeien en groeien.” Veel veranderde. “Maar wat altijd hetzelfde is gebleven, is de laagdrempeligheid. We hebben nooit entree gevraagd en er kwamen behoorlijk wat toeschouwers op af.”
Eind jaren ‘90 veranderde het leven door de komst van internet. Veel kinderen zaten liever achter de computer en tv dan dat ze zich in het verenigingsleven stortten. Excelsior sloot zich aan bij een overlegclub van vijf muziekkorpsen die samen plannen maakten om te zorgen dat hun club interessant bleef voor jeugd. Belangrijkste conclusie: Jeugdkorpsen moeten blijven optreden. “Want dat is toch het leukst. Uniform aan en over de straten en pleinen lopen.” Ze gingen een samenwerking aan, die zoveel inhield dat elk korps jaarlijks een evenement organiseert en dan de andere vier korpsen uitnodigt. Zo werden optredens gegarandeerd. “Dit jeugdkorpsenoverleg bestaat nog steeds en is inmiddels gegroeid tot vijftien korpsen.” Het gaat niet alleen over optredens organiseren. “We bespreken bijvoorbeeld ook hoe we de zaken fiscaal regelen wat betreft onze clubhuizen.”

Opzet
Terug naar de Jeugdtaptoe, die eind jaren 90 in opzet veranderde. Er werd besloten dat de deelnemende korpsen ieder in een ander Delfts verzorgingshuis ging verzamelen, bewoners hier trakteerden op een serenade en daarna muziek makend richting de Markt liepen. Daar kwam alles samen. Zo gaat het nog steeds. Op de Markt treden de korpsen één voor één op, waarbij elke groep een eigen thema heeft gekozen en daar muziek en bewegingen op heeft bedacht.

Dit jaar pakt de organisatie uit met nog meer bijzonders. Daarbij worden ook leerlingen betrokken van Delftse basisscholen waar de leden van Excelsior regelmatig workshops geven. “Kinderen vinden dat hartstikke leuk, als ze maar muziek kunnen maken.” Als finale van de Jeugdtaptoe spelen de muziekkorpsen Gangnam Style, de kinderen van Delftse basisscholen drummen mee op bijvoorbeeld afvalbakken. Leden van de muziekkorpsen die nog in opleiding zijn, doen ook mee. Want het duurt toch wel twee jaar om een instrument te leren spelen”, weet Van Bergen. “We hopen op deze manier meer dan honderd kinderen mee te laten doen aan de Jeugdtaptoe.” Hij kan niet wachten tot het zover is en honderden kinderen optreden, muziek maken en vooral veel genieten. Want dat is uiteindelijk toch waar het allemaal om gaat. Zaterdag 20 juni vindt het schitterende evenement weer plaats op de Markt. Meer weten? Kijk dan op www.excelsior-delft.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12