Afbeelding

Schaatser Jerrie Suijker timmert aan de weg op de marathon

sport

Editie: Week 4, Jaargang 22 |

Jerrie Suijker (midden) wil zich volledig op marathons gaan richten.

PIJNACKER - Na jarenlang langebaanschaatsen en successen in de wintertriatlon heeft Jerrie Suijker uit Pijnacker zijn zinnen volledig gezet op het marathonschaatsen. Dat gaat crescendo met een verrassende derde plaats op ‘thuisbaan’ De Uithof als klapper.

“Er was een kopgroep van drie man weg”, analyseert Jerrie Suijker de tiende marathon van het 6-banen toernooi in de categorie C1, het op twee na hoogste niveau van Nederland. “Na een tussensprint brokkelde die kopgroep uit elkaar. Eén man bleef over en een ander probeerde daar naartoe te springen. Die ene overgebleven koploper haalde het peloton een ronde in. Toen dat gebeurde, viel iedereen stil en besloot hij meteen door te rijden. Ik kon er achteraan en na vijf rondes kwam er nog een derde man bij. In de sprint versloeg ik hem en haalde ik zelfs de nummer 2 nog bijna in. Ik werd dus derde en dat was een leuke verrassing. Tot nu toe moest ik altijd vooral mijn best doen om in de top-20 te eindigen en was een 10de plaats mijn beste resultaat. Dat ik uitgerekend in De Uithof - waar wij met IJVP altijd trainen - een podiumplaats haal, is extra leuk.”


De podiumplaats is een bevestiging van de vooruitgang die Jerrie boekt. Vorig jaar kwam hij nog op het niveau C2 uit. “Daar ging het vrij goed”, geeft de zoon van voormalig wethouder van Pijnacker Leo Suijker aan. “Ik won de laatste marathon en eindigde als tweede in het algemeen klassement. Dat was goed genoeg om het in de C1 te gaan proberen. Dat gaat dit seizoen ook prima, met deze podiumplaats als bekroning.” Waar hij als junior twee keer Nederlands kampioen wintertriatlon werd en tot voorheen zijn sporen voornamelijk verdiende als langebaanschaatser, heeft het marathonwereldje hem nu volledig betoverd. “Ik vind het spelletje heel mooi. Het is wielrennen op schaatsen met tactiek en strijd. Je weet op de streep ook meteen hoeveelste je bent geworden. Dat is heel anders dan bij het langebaanschaatsen, waar ik het meeste plezier beleefde aan de langere afstanden. Sprinten krijg ik maar niet onder de knie. Anderen worden steeds beter en sneller, maar op die korte afstanden sta ik al een tijdje stil.”


Nu hij in het marathonschaatsen de succesjes bij elkaar sprokkelt, lonkt er meer en dat beseft Jerrie Suijker zelf maar al te goed. “Ik ben van plan om komende zomer veel te gaan fietsen om duurvermogen op te doen. Ik heb afgelopen zomer al een paar kleine wedstrijdjes gefietst en skeelermarathons gereden. Dat soort dingen helpt erg goed als voorbereiding op het marathonschaatsen. Die skeelermarathons zijn bijvoorbeeld voor mij weer een stuk lastiger. Ik doe de schaatsmarathons samen met Niels Overvoorde uit Delfgauw. Hij doet het iets beter dan ik, staat 12de in het klassement van het 6-banen toernooi en maakt nog kans om in de top-10 te eindigen. Ik sta op dit moment 20ste. Volgend jaar wil ik nog minder langebaanwedstrijden gaan schaatsen en meer marathons. Ik hoop dat ik dan een wedstrijdje kan winnen in de C1 en hoog kan eindigen in het klassement. Misschien kan ik het jaar daarna dan wel in de B-divisie uitkomen. Of ik ooit in de A-divisie zal uitkomen? Dat lijkt me wat te hoog gegrepen, maar je weet het natuurlijk nooit.” (MA)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12