Afbeelding

Marathonschaatser Niels Overvoorde groeit verder door naar de top

sport

Editie: Week 3, Jaargang 23 |

Niels Overvoorde. (foto: Marijn Abbenhuis)

DELFT - Niels Overvoorde doet het goed. De schaatser heeft in de marathonsport zijn grootste talent gevonden en werd dit jaar al vier keer tweede in het zes banen-toernooi, waardoor een promotie naar landelijk niveau lonkt.

Door: Marijn Abbenhuijs

“Ik schaats nu een jaar of 12”, vertelt de 18- jarige Delfgauwenaar. “Ik ben bij het laagste groepje van het jeugdschaatsen begonnen. Ik viel nooit echt op, maar ben wel altijd doorgegaan. Dat komt er nu uit. Een laatbloeier ben ik nou ook weer niet echt, want bij de C-junioren plaatste ik me voor de regioselectiewedstrijden. Het scheelt ook dat je als pupil eigenlijk alleen maar korte afstanden rijdt en ik van de lange afstanden ben. Maar het verschil met de top was wel dusdanig groot dat ik het er niet alleen op kon gooien dat ik nou eenmaal een stayer ben.” Maar Niels presteert wel, vooral op de lange afstand. De 1500 meter gaat hem nog best goed af, maar de 3000 meter is op de lange baan zijn favoriete afstand. “Op de lange baan kan het nog een stuk beter. Vooral de marathons gaan goed. Ik ben dit seizoen al vier keer tweede geworden, terwijl ik vorig jaar steeds rond plek tien zat.”

Leuk clubje
Niels legt zijn focus dan ook vooral op het marathonschaatsen. “Ik denk dat ik daar meer mee kan bereiken. Bij IJsvereniging Pijnacker train ik samen met Jerrie Suijker en Rienk Engele en een aantal masters. Dat is een leuk clubje. Met hen heb ik elke week twee trainingsuren op het ijs en daarnaast heb ik nog één uur training met de marathonselectie van Zuid-Holland. Dan trainen we ook met een aantal dames uit de eerste divisie en heren uit de B- divisie. Dat is een leuke trainingsgroep. Ik doe ook nog één keer per week een landtraining van 1,5 uur en meestal heb ik in het weekend een lange baanwedstrijd en een marathon. Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk te fietsen.” Niels combineert die trainingen met zijn studie werktuigbouwkunde aan de TU. “Die combinatie is druk. Het is passen en meten, maar het gaat voorlopig prima. Ik kom niet veel momenten tegen waarop ik moet kiezen. Ik kies ervoor om drie uur per week op het ijs te staan in plaats van vier en dat is ook gewoon genoeg.”

Marathon
Het leverde hem tot nu toe wel alleen nog ereplaatsen op en geen zege. “Dat is het doel voor de rest van het seizoen. Ik wil graag nog een marathon winnen. Het verschil tussen winnen en plek twee moet ik zien te overbruggen door wat slimmer met bepaalde situaties om te gaan. Ik weet dat sprinten niet mijn ding is en dat ik daarom gebaat ben bij een harde wedstrijd. Ik moet in een kopgroep terecht komen en het dan afmaken. Daar komt tactiek bij kijken en dat is grotendeels ervaring. Die ervaring heb ik nog niet. Ik ben één van de jongste in mijn categorie. Het komt ook weleens voor dat de winnaar na de wedstrijd naar me toekomt om te zeggen dat ik eigenlijk de sterkste was, maar dat ik verloor omdat ik een fout maakte. Daar leer ik van. Ik schaats dit seizoen ook nog vooral om te leren en ik hoop dat ik op ten duur de goede oplossingen ga vinden. Ik wil volgend jaar namelijk graag in de landelijke B-divisie uitkomen.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12