Afbeelding

Leon van der Zalm is de regisseur van Schipluiden die zijn ploeg naar lijfsbehoud in de Tweede Klasse gaat sturen

sport

Editie: Week 5, Jaargang 21 |

Leon van der Zalm is een belangrijke schakel in de ploeg van Schipluiden; ook vorig seizoen in het duel tegen Den Hoorn, waar het kampioenschap werd veiliggesteld. (foto: Roel van Dorsten)

SCHIPLUIDEN - VV Schipluiden promoveerde afgelopen seizoen naar de Tweede Klasse en vooral de start van de Midden-Delflanders was indrukwekkend te noemen. Inmiddels bevinden de groenblauwen zich in de middenmoot.

Een belangrijke schakel in het elftal van trainer Edger Kuntz is Leon van der Zalm. De middenvelder komt, zoals heel de selectie uit de eigen gelederen en was afgelopen seizoen één van de dragende krachten in het kampioenselftal.

“ECHT PIJNVRIJ HEB IK DIT SEIZOEN NOG NIET KUNNEN SPELEN”

Dit seizoen loopt het nog niet helemaal lekker met de spelmaker. “Afgelopen seizoen raakte ik nadat we het kampioenschap behaald hadden in een bekerduel geblesseerd. Daar ben ik heel de zomervakantie en de voorbereiding mee zoet geweest en toen ik weer fit was, kwam er al snel weer een nieuwe blessure overheen. Het was niet zo ernstig dat ik niet kon voetballen, maar echt pijnvrij heb ik dit seizoen dus nog niet kunnen spelen.”

De status van basisspeler zegt dus iets over hoe belangrijk de trainer van Schipluiden Van der Zalm vindt. “Ik heb inderdaad ook wel het idee dat er best veel van me verwacht wordt.” Dat Van der Zalm heel wat in zijn mars heeft, bleek wel uit het feit dat Manuel Vissers hem twee seizoenen geleden samen met zijn maatje Marcus Post naar DUNO haalde. Een jaar later keerde hij echter alweer terug naar het oude, vertrouwde nest. “Dat had niks met DUNO te maken, want ik had het er geweldig naar mijn zin. Alleen was het zo dat ik voor mijn opleiding, ik doe een sportopleiding, veel stages moest lopen. In logistiek opzicht was het beter als ik weer bij Schipluiden ging voetballen.” En aldus geschiedde.

Van der Zalm voelt zich bij Schipluiden als een vis in het water. “We hebben een ploeg met allemaal jongens uit het dorp en we kennen elkaar al jaren. Wat dat aangaat hebben we een ontzettend hecht team en dat is denk ik ook waar onze kwaliteiten liggen.” Het leidde tot een goede eerste periode in de Tweede Klasse. “Vooral in het begin pakten we best wat punten. In de laatste wedstrijden voor de winterstop ging het allemaal wat minder en dat is aan de behaalde punten ook terug te zien. Het is nu de vraag hoe we uit de winterstop komen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het in de tweede seizoenshelft weer beter gaat.” Dat moet ook wel, want in de competitie zijn de meeste ploegen wel aan elkaar gewaagd. “Wij hebben op dit moment vijftien punten, maar de nummer laatst heeft er al acht. We moeten dus wel presteren in de rest van het seizoen.”

Hierin is Van der Zalm een belangrijke schakel. “De trainer vindt dat ik me in het veld goed moet laten gelden. Ik moet aangeven waar het goed gaat, waar het mis gaat en dat is voor mij best lastig, maar mijn ploeggenoten accepteren dat van me. Uiteindelijk is dat natuurlijk ook goed voor mijn eigen ontwikkeling. Of ik ooit nog naar een andere club zal gaan? Zeg nooit nooit, maar ik ben er absoluut niet mee bezig. We hebben een leuke, jonge groep en ook vanuit de A zit er een heel talentvolle lichting aan te komen. Misschien promoveren we zelf nog wel.”

“IN HET VERLEDEN HADDEN WE DE NAAM EEN PLOEG VAN LANGE HALEN SNEL THUIS TE ZIJN”

Voetballend zit het voorlopig wel goed bij de Midden-Delflanders. “In het verleden hadden we de naam een ploeg van ‘lange halen, snel thuis’ te zijn, maar inmiddels voetballen we steeds beter.” Van der Zalm heeft een sleutelrol in dit systeem. “Ik denk dat ik redelijk allround ben, maar ik kan beter verdedigen. De trainer ziet in mij een aanvallende middenvelder en dat is misschien ook wel goed voor de balans in het elftal.”

De nieuwe trainer, Edger Kuntz, heeft wel een andere werkwijze dan Piet Doorn, die afgelopen seizoen nog voor de groep stond. “Hij benadert het denk ik wat professioneler. De tegenstanders worden gescout en in de trainingen wordt echt naar de wedstrijd van het weekend toe gewerkt. Dat is wel even wennen. Bovendien is Piet een man waar we allemaal mee zijn opgegroeid, terwijl Edger ook wel bij Schipluiden gespeeld heeft, maar die in de tussentijd ook bij een aantal andere clubs heeft gewerkt. Het is in ieder geval goed om te zien dat het voetbal er onder hem ook goed uitziet.”

Met dat verzorgde voetbal verwacht Van der Zalm voor het eind van de competitie nog wel een paar plaatsjes te stijgen. “Alleen moeten we nog wel wat doen aan de doelgerichtheid, want we scoren weinig dit seizoen. Uiteindelijk denk ik wel dat het feit dat we een heel hecht team zijn ons gedurende de competitie verder gaat helpen.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12