Afbeelding

Hoe gaat het met Nico van Beek?

sport

Editie: Week 27, Jaargang 22 |

Nico van Beek was niet de meest technisch begaafde spits, maar scoorde aan de lopende band. (foto: Roel van Dorsten)

Nico van Beek (57) scoorde tot zijn negenentwintigste aan de lopende band voor RKDEO, waarna hij de gevoelige overstap naar SV Nootdorp maakte. Daar ging hij door met waar hij goed in was: scoren.

– Hoe kwam je zo op het besluit om over te stappen naar Nootdorp?
“Eigenlijk kwam ik als kleine jongen altijd al bij Nootdorp, maar in die tijd was er nog geen jeugdafdeling. Daarom heb ik me op mijn negende bij RKDEO aangemeld. Daar speelde ik in een geweldig elftal. Op mijn negenentwintigste vond ik de combinatie met mijn werk, ik werkte vijfenhalve dag in de week, erg zwaar. Daarom wilde ik op zaterdag gaan voetballen, zodat ik nog een vrije dag had.”

– Met wie speelde je zoal samen?
“Bij RKDEO was dat onder meer met Paul Blokland, Theo Jansen, Henk Boon en Wim Hooijmans en bij SV Nootdorp met Ton van der Helm en Rien Lugtigheid. Vooral Paul en Ton waren ontzettende goede voetballers; ik weet zeker dat zij het profvoetbal hadden kunnen halen. Zij hebben mij heel wat assists gegeven, net als Wim. Ik moest het niet van mijn technisch vermogen hebben, maar wist wel waar ik moest staan en ik was snel. Vooral tegen ploegen die het spel maakten kwam ik goed uit de verf. Zo speelden we met RKDEO eens tegen DHC in hun glorietijd. We wonnen met 2-0 en ik scoorde beide goals, omdat DHC op de middenlijn verdedigde en ik sneller was.”

– Heb je in die tijd veel gelachen?
“Zeker, bij SV Nootdorp waren ze wel 'licht ondeugend'. Zo gebeurde het dat we bij de tennisclub wat gingen drinken en we Rob Stigter en nog een ploeggenoot kwijt waren. Stond er een jong meisje achter de bar en hadden ze gezegd dat ze van de Keuringsdienst van Waren waren. Moest dat meisje de koelkast opendoen en zei Rob: 'Ik zie het al, de kaas ligt naast de ham.' Hij keek  naar zijn ploeggenoot en zei; ‘Eet jij de kaas op dan eet ik de ham op.’  Verder gebeurde het nogal eens dat iemand zijn fiets terugvond met een vlaggenmast door het frame. Dan hadden ze die fiets over die mast heen getakeld.”

– Hoelang heb je uiteindelijk bij Nootdorp gevoetbald?
“Ik heb er tot mijn zesendertigste gespeeld. Toen moest ik vanwege blessures stoppen; mijn enkels waren echt kapot. Ik ben verschillende keren geopereerd. We hadden een keer een wedstrijd bij SV'35, een week voor ik geopereerd zou worden. Ik stond langs de lijn en we stonden bij rust met 3-1 achter. Uiteindelijk ben ik me op verzoek van de trainer in de rust om gaan kleden en maakte ik er drie, uiteindelijk werd het 4-4.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12