Afbeelding

Joppe en Fabian vinden shorttrack spectaculair

sport

Editie: Week 44, Jaargang 22 |

DELFT - Shorttrack is de laatste jaren steeds populairder geworden in Nederland en die ontwikkeling kreeg na de Olympische Winterspelen van afgelopen februari een extra impuls. Ook in Delft, bij DKIJV, ontstaat er enthousiasme. Al bij de jongste junioren.

Door: Marijn Abbenhuijs

“De trainer zei tegen mij dat ik shorttrack eens moest proberen, omdat ik de bochten goed loop”, vertelt Joppe Kleiweg. De 13-jarige schaatser is begonnen met schaatsen bij de schaatsschool van De Uithof en leerde de techniek daar op het kleine ijshockeybaantje. Logisch dus dat zijn bochtentechniek eruit springt en even logisch is het dat de shorttracksport Joppe aanspreekt. “Ik heb toen vier proeflessen gedaan en was meteen verkocht. De sport is spannend doordat je tegen elkaar rijdt en niet alleen voor een goede tijd. Ik vind het ook leuk om zoveel bochten te rijden.” Zijn vriendje Fabian Radt vindt dat ook. “Ik wilde ook graag gelijk aan een wedstrijdje meedoen na de proeflessen”, is hij enthousiast. “Dat vond ik heel gaaf om te doen. Met z’n zessen op zo’n kleine baan en dan gewoon proberen om als eerste aan te komen. Spectaculair.” De 11-jarige Fabian vindt ook de shorttracktrainingen heel erg leuk. “Je traint veel meer met elkaar dan bij het langebaanschaatsen. Shorttrack is echt racen en doordat je met een groepje op een kleine baan bezig bent, trek je je ook meer aan elkaar op. Je daagt elkaar uit en daardoor ga je zelf ook steeds sneller.”


Na hun eerste shorttrackseizoen, vorig jaar, hebben de twee junioren de smaak dus helemaal te pakken. “Het gaat steeds beter”, zegt Joppe. “In het begin zat ik nog in een lage categorie. Toen won ik alles. Daarna ben ik al naar een hogere categorie gegaan. Nu moet ik tegen jongens schaatsen die veel groter en sterker zijn dan ik, dus dat is met shorttrack best lastig. Nu begin ik daar steeds meer aan te wennen en kan ik het steeds beter bijhouden.” Fabian heeft zelfs de hele zomer doorgetraind. “In Dordrecht ligt de hele zomer ijs op de ijshockeybaan”, geeft hij aan. “Daar ben ik shorttracktrainingen blijven volgen.” Fabian was de eerste van de twee die een wedstrijdje meedeed en maakte Joppe vervolgens ook enthousiast. “De wedstrijden zijn supergaaf. Het ging bij mij meteen heel goed. Ik heb best veel wedstrijden gewonnen en ben ook hoog geëindigd in het klassement. Nu moet ik een categorie hoger en is de tegenstand wat zwaarder.” Joppe en Fabian moeten door hun shorttrackenthousiasme wel iets anders trainen dan bij het langebaanschaatsen, dus oefenen ze hard op het starten. “Ik ben daar gelukkig best goed in”, zegt Joppe. “De start is bij shorttrack heel belangrijk omdat je tegen elkaar rijdt. Je moet zorgen dat je voorop de eerste bocht in gaat en daar heb je maar kort de tijd voor.” “Soms zit het mee en soms zit het tegen”, vult Fabian aan. “Je moet maar hopen dat het vaak meezit. Het is niet makkelijk, hoor, om goed te starten. Zeker niet als je ook aan langebaanschaatsen doet, zoals wij. Daar rijd je op klapschaatsen en met shorttrack op vaste schaatsen. Dat voelt heel anders aan.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12