De VVD zet deze verkiezingen de Bakkie Doen-truck in om met kiezers in gesprek te gaan. Staatssecretaris Wiebes haakte helaas af. Bart Smals (rechts), de nummer 48 op de lijst, ging wel met Delftse kiezers in gesprek. (foto: Jesper Neeleman)
De VVD zet deze verkiezingen de Bakkie Doen-truck in om met kiezers in gesprek te gaan. Staatssecretaris Wiebes haakte helaas af. Bart Smals (rechts), de nummer 48 op de lijst, ging wel met Delftse kiezers in gesprek. (foto: Jesper Neeleman)

Strijd om de kiezer is begonnen

Politiek

DELFT – De strijd om de kiezer begint langzaam los te barsten. Ook in Delft. De Delftse kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen zijn er druk mee.

Door: Jesper Neeleman

Afgelopen donderdag streek de 'Bakkie Doen-truck' van de VVD neer op de Markt. Staatssecretaris Wiebes zou acte de présence geven, maar liet begin deze week weten toch niet naar Delft te komen. "Hij was druk. Iets met de belastingdienst", legt Bart Smals uit. Smals is fractievoorzitter van de VVD Delft, maar staat net als zijn fractiegenoot Linda Böcker de landelijke kieslijst. Vandaag zijn ze op de Markt. Niet meer zoals 'vroeger' in witte jassen en bewapend met flyers, maar met koffie en normale kleding. De VVD wil wat minder zenden en meer ontvangen. "We hebben vandaag allerlei leuke gesprekjes", zegt Smals, nummer 48 op de kieslijst van de liberalen. "We hebben gesproken over goed besturen, Europa, de maatschappij, geld, zorg. Het ging over van alles, eigenlijk. Net als politiek."
Politiek is, benadrukt Smals, niet zo'n ver-van-mijn-bed-show als mensen denken. "Politici zijn, via e-mail of Facebook, heel benaderbaar. Het is heel makkelijk met Tweede Kamerleden in contact te komen." Vandaag zoeken de VVD'ers op de Markt zelf het gesprek op. Smals heeft nog niet echt het idee dat de verkiezingen heel erg leven over Delftenaren. "Dat komt, verwacht ik, na het eerste grote verkiezingsdebat op RTL."

Volgens Lieke van Rossum, fractievoorzitter van de SP Delft en nummer 45 op de lijst van de landelijke SP, zijn veel Delftenaren momenteel al bezig met de verkiezingen. "Maar ze hebben een hekel aan politiek gekregen", merkt Van Rossum. "Dat is ook niet zo gek, als je kijkt naar wat in Den Haag gebeurt. Partijen doen niet wat ze beloven. Samsom gooide, toen zijn partij kon regeren, alles overboord. En van de VVD krijgen we nog 1000 euro."

"Weet je wat grappig is?", zegt Bart Smals. "Als je mensen vraagt hoe het met ze gaat, dan gaat het met de meeste mensen prima. Vraag je ze hoe ze vinden dat het met Nederland gaat, dan is alles waardeloos. Individueel hebben we het goed, maar er is een soort collectief ongenoegen. Jammer, want het gaat best goed met Nederland. Natuurlijk kan het beter, maar boosheid heeft weinig zin."

Joëlle Gooijer is fractievoorzitter van ChristenUnie Delft en nummer 10 op de lijst van de landelijke partij. "Daar ben ik heel trots op", zegt Gooijer. De Delftse politica heeft komende tijd veel verkiezingsdebatten in haar agenda staan. Niet alleen omdat ze hoog op de lijst van de ChristenUnie staat, maar ook dagelijks in de zorg werkt. De verkiezingen beginnen steeds meer te leven, ervaart Gooijer. "Onder de mensen die ik spreek weten velen nog niet wat ze gaan stemmen. Nederland telt meer zwevende kiezers dan vroeger." Hoe ze die voor de ChristenUnie probeert te winnen? "Door te laten zien wat we hebben bereikt en te vertellen dat we staan voor een samenleving waarin iedereen meetelt, van ongeboren kinderen tot mensen met een beperking."

Het lijkt haar geweldig om straks in Den Haag aan de slag te kunnen. "Maar wat het ook wordt: mijn leven hangt er niet vanaf. Ik geniet ook heel erg van de lokale politiek en m'n werk in de zorg."