Het is precies tien jaar geleden dat Ravindra Kiel en Jan Peter de Wit op deze manier probeerden 4000 handtekeningen voor een referendum probeerden te verzamelen. Met succes. Het referendum over camping de Delftse Hout kwam er. De VVD wil hier nu vanaf.
Het is precies tien jaar geleden dat Ravindra Kiel en Jan Peter de Wit op deze manier probeerden 4000 handtekeningen voor een referendum probeerden te verzamelen. Met succes. Het referendum over camping de Delftse Hout kwam er. De VVD wil hier nu vanaf.

VVD waagt nog een poging om het referendum af te schaffen

Algemeen

DELFT – Als het aan de VVD ligt, zal er in Delft nooit meer een referendum worden georganiseerd. De liberalen hebben een voorstel ingediend waarin wordt voorgesteld de referendumverordening in te trekken. Na het reces gaat de politiek hierover in gesprek.

Aanleiding om het referendum af te schaffen, is de recente mislukte poging om in Delft zo'n volksraadpleging te organiseren over de komst van een asielzoekerscentrum. Slechts 180 Delftenaren zetten hun krabbel hiervoor, waardoor de indieners er nog 3820 tekort kwamen. Het was bij voorbaat een kansloze missie, vindt VVD-fractievoorzitter Bart Smals. Desondanks heeft het politici en de ambtenarij veel tijd gekost, geeft hij aan. "Er komt helemaal geen asielzoekerscentrum. Vervolgens wil je mensen daarover een besluit laten nemen. Het slaat nergens op", vindt Smals. "Een referendum is schijnpolitiek. Je geeft inwoners het gevoel dat ze invloed hebben." Het is vaak ondoenlijk om mensen met 'ja' of 'nee' op complexe vraagstukken te laten reageren, benadrukt Smals, die aangeeft dat 90 procent van de Nederlandse gemeenten dan ook geen referendumverordening heeft.

Burgers kunnen volgens hem beter op andere manieren invloed uitoefenen. "Raadsleden zijn heel makkelijk te benaderen door ze bijvoorbeeld een mailtje te sturen. Je kunt inspreken bij raadsvergaderingen of je aanmelden bij een politieke partij. Je zal ervan versteld staat hoeveel invloed je kan hebben." Het organiseren van een referendum is doorgaans een lange weg die moet worden bewandeld, bleek wel bij de laatste twee pogingen om er een te organiseren. Voor die over een AZC waren dus te weinig handtekeningen, de poging voor een referendum over wel of geen nieuw Stadskantoor, in 2011, haalde die handtekeningenfase al niet eens.

De laatste keer dat Delftenaren via een referendum mochten stemmen, was in 2006, toen Ravindra Kiel het voor elkaar kreeg dat Delftenaren hun mening mochten geven over uitbreiding van Camping Delftse Hout. Sindsdien werd vaker getracht het referendum af te schaffen. In 2009 stelde het presidium dat voor, in 2012 probeerde de VVD dat. Beide pogingen haalden weinig uit. Er werd slechts wat geschaafd aan de verordening. Desondanks is Bart Smals hoopvol dat het plan om voorgoed van de volksraadpleging af te komen nu wel kans van slagen heeft. "Het zal erom spannen. Of we een meerderheid halen, vraag ik me af, maar je ziet dat een partij als D66 steeds genuanceerd wordt over referendums. Maar als de meerderheid van de raad het een goed middel vindt, dan gaan we ermee door. Zo werkt democratie."