Afbeelding

Financieel lastige tijden? Zo bouw je extra vermogen op!

Partnerbijdrage

De inflatie van de afgelopen jaren heeft veel mensen doen beseffen dat het geen kwaad kan om wat extra geld achter de hand te hebben. Maar vermogen opbouwen, hoe doe je dat? Het meest simpele antwoord is: door er direct mee te beginnen. Hoe eerder je start met het opzij zetten van geld, hoe meer je uiteindelijk hebt vergaard. Maar alleen sparen zet tegenwoordig weinig zoden aan de dijk. Je krijgt nauwelijks rente op spaargeld, dus: wat zijn de alternatieven?

Spaar standaard een deel van je inkomen

Veel mensen beseffen niet dat ze hun uitgaven voornamelijk baseren op wat ze hebben. Ze geven hun hele inkomen uit en aan het eind van de maand wachten ze met smart op een nieuwe bijschrijving. Je kunt beter een klein deel meteen bij ontvangst apart zetten, bijvoorbeeld door het over te boeken naar een spaarrekening. Het idee: wie van 1500 euro kan rondkomen, kan ook van 1450 euro rondkomen. Naarmate de maand vordert en het saldo slinkt, word je vanzelf wat zuiniger. Die 50 euro op de spaarrekening blijft onaangetast en zo heb je na een jaar 600 euro gespaard!

Beleggen in aandelen

Een optie om je vermogen te laten groeien is het geld te beleggen, bijvoorbeeld in aandelen. Hieraan zijn wel risico’s verbonden: je kunt je inleg verliezen. Je hebt vast wel eens van de term Nasdaq 100 gehoord, maar wat is Nasdaq 100 precies en wat kun je er als consument mee? Welnu, we hebben het hier over de aandelenindex die de prestaties volgt van de honderd grootste Amerikaanse bedrijven die op de Nasdaq (beurs) genoteerd zijn. Let wel: financiële instellingen tellen in dit geval niet mee. We hebben het bijvoorbeeld over bedrijven als Apple, Microsoft, Amazon en Tesla. Als je aandelen van zulke bedrijven koopt en de koers ervan schiet vervolgens omhoog, dan kun je ze daarna voor de nieuwe prijs verkopen en heb je dus winst gemaakt. Het tegenovergestelde kan ook gebeuren, in dat geval teer je in op je vermogen.

Investeren in projecten

Je zou er ook voor kunnen kiezen om te investeren in projecten. Veel bedrijven kiezen er tegenwoordig voor om nieuwe activiteiten op te zetten op basis van crowdfunding. Eigenlijk is dit een zakelijke lening, die de ondernemer met een derde (bijvoorbeeld jij) aangaat. Je krijgt hier vaak een goede rente uitbetaald, maar het kent ook risico’s.