Afbeelding

5 voordelen van managementtrainingen

Partnerbijdrage

Omdat het managementteam een belangrijke schakel is binnen je bedrijf, moet je ervoor zorgen dat hun kennis up-to-date blijft. Dit kun je doen door regelmatig een training te organiseren voor de teamleden. Het nadeel van een managementtraining is alleen dat ze geld kosten. Laat je niet te veel leiden door het kostenplaatje, want deze trainingen brengen de nodige voordelen met zich mee. Benieuwd wat deze voordelen precies zijn? In deze tekst hebben wij er 5 voor je op een rijtje gezet.

1. Teamleden gaan (nog) beter samenwerken
Het management team houdt zich binnen de meeste bedrijven bezig met plannen, organiseren, bevelen, coördineren en controleren. Iedere manager is weliswaar verantwoordelijk voor zijn eigen onderdeel, maar managers ontkomen er niet aan om met elkaar samen te werken. Als de leden van het managementteam goed met elkaar samenwerken, kan jouw bedrijf het verschil maken. Wil je de onderlinge samenwerking binnen het managementteam verbeteren? Organiseer dan een managementtraining voor het hele team. De teamleden raken op deze manier (nog) beter op elkaar ingespeeld.

2. Kwaliteiten van ieder individu komen bovendrijven
Een managementtraining draagt bij aan het verbeteren van de samenwerking, maar dit is zeker niet het enige. Zo’n training zorgt er namelijk ook voor dat de kwaliteiten van ieder individu boven komen drijven. Het blijft niet beperkt tot het leren kennen van ieders kwaliteiten, maar de leden van het team ontdekken ook hoe ze deze op een effectieve manier in kunnen zetten voor het bedrijf. Neem bijvoorbeeld de training situationeel leiderschap. Het managementteam doet samen nieuwe ontdekkingen, waardoor ze bewust worden van hun invloed als leidinggevende. Daarnaast leren ze hoe zij hun persoonlijke leiderschapsstijl aan laten sluiten bij het team.

3. Inzicht in relevante managementmodellen
Management-modellen, veel managementteams maken er gebruik van. Niet gek, want dit helpt de leden van het team om problemen binnen de organisatie te analyseren. Dankzij de modellen gebeurt dit op een gestructureerde manier en vanuit verschillende invalshoeken. Vind je dat het team nog te weinig gebruik maakt van deze modellen? Dan bieden een management trainingen uitkomst. Tijdens zo’n training krijgen teamleden niet alleen inzicht in de verschillende modellen die er zijn, maar leren ze ook hoe ze deze toepassen in de praktijk.

4. Groter onderling vertrouwen
Binnen een managementteam is vertrouwen ontzettend belangrijk. Als de teamleden elkaar niet volledig vertrouwen, functioneert het team vaak niet naar behoren. Een managementtraining draagt bij aan het onderlinge vertrouwen van het management. Doordat ze tijdens zo’n training gedwongen worden om intensief samen te werken, moeten ze op elkaar leren vertrouwen.

5. Grip op communicatiepatronen binnen het team
Communicatie is het sleutelwoord binnen een managementteam. Communiceren de leden niet goed met elkaar? Dan is de kans groot dat er vroeg of laat problemen ontstaan. Dit brengt ons bij een vijfde en laatste voordeel van managementtrainingen, want ze zorgen ervoor dat je meer grip krijgt op de communicatiepatronen binnen het team. Je ontdekt zo hoe de lijntjes lopen en waar er eventueel verbetering mogelijk is. Hier plukt je bedrijf uiteindelijk de vruchten van.