Henk van Trigt: één van de kunstenaars van Kadmium.
Henk van Trigt: één van de kunstenaars van Kadmium.

De Kunstenaars van Kadmium - deel 6

cultuur

In de rubriek 'De Kunstenaars van Kadmium' wordt op deze website om de week een andere kunstenaar belicht. Deze week deel 6, met Henk van Trigt

Naam : Henk van Trigt
Discipline: schilderkunst
Atelier: Schuttersveld 15, Delft
Website: www.henkvantrigt.nl
Facebookpagina: Henk van Trigt

Henk van Trigt (1943), woonachtig in Delft, studeerde in het begin van de jaren '60 aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Hij kreeg daar les van docenten als Co Westerik en Joost Baljeu. Onder leiding van Baljeu bestudeerde hij het kubisme en de daaruit voortvloeiende ontwikkeling, het constructivisme. Sinds 1987 is hij als zelfstandig beeldend kunstenaar werkzaam.

"Harmonie en schoonheid zijn altijd elementen die een doorslag gevende rol in mijn werk vervullen", legt Henk van Trigt uit. "Zo ook het opbouwen van een beeldende spanning door visuele contrastwerking."

Harmonie betekent volgens hem 'evenwicht en symmetrie van krachten'. "Die krachten worden gevormd door de toegepaste maatverhoudingen, vormen en kleuren in een werk. U kunt zich voorstellen dat een groot fel rood vlak, een sterke vorm of kleur als tegenhanger nodig heeft om de gewenste harmonie en evenwicht te bereiken. Zo werkend vormt zich een unieke symmetrie van krachten, een visuele beeldende spanning, een soort spanning die in geen andere kunstvorm kan worden bereikt."

Eén van de werken van Henk van Trigt.