Ad Bercht: één van de kunstenaars van Kadmium.
Ad Bercht: één van de kunstenaars van Kadmium.

De Kunstenaars van Kadmium - deel 5

Algemeen

In de rubriek 'De Kunstenaars van Kadmium' wordt op deze website om de week een andere kunstenaar belicht. Deze week deel 5, met Ad Bercht

Naam: Ad Bercht
Discipline: werken op papier
Atelier: Nieuwelaan 43, Delft
Website: www.adbercht.weebly.com

Sinds 2015 is Ad Bercht als beeldend kunstenaar verbonden aan Kadmium. "Ik vervaardig werken op papier", legt hij uit. "Het proces van het maken en strategieën om tot een beeld te komen staan centraal. Evenals de vraag naar wat voor mij een tekening is. Ik werk met materialen zoals potlood, kleurpotlood, pen, inkt, waterverf en gouache. In mijn al wat oudere collages hergebruikte ik etsen en gouaches die tijdens en na mijn opleiding aan de kunstacademie ontstonden. In mijn meest recente werken probeer ik het papier zelf een grotere rol te laten spelen door het te vouwen, verkreukelen of te perforeren met een priem. De priem wordt zo het gereedschap waarmee ik 'teken'."

Rasters, rechthoeken en vierkanten, punten en cirkels zijn de telkens weer terugkerende vormen waaruit zijn werk bestaat. "Maar steeds in andere hoedanigheden", voegt Bercht eraan toe. "Cirkels worden punten, vlekken of perforaties. De ordeningen die ontstaan zijn soms (zeer) eenvoudig, soms wat meer gecompliceerd. Papier blijft voor mij in eerste instantie een plat vlak. De illusie van ruimte probeer ik zoveel mogelijk te vermijden."

"Met mijn werk bezig zijn betekent voor mij ook de dialoog aangaan met het werk van andere kunstenaars. De kunst zelf is dan ook een belangrijke inspiratiebron, evenals de muziek."

Eén van de werken van Ad Bercht.