Zanger, gitarist en accordeonist Leadbelly leefde van 1885 tot 1949.
Zanger, gitarist en accordeonist Leadbelly leefde van 1885 tot 1949.

Film en live-muziek tijdens opening van Bluesfestival

cultuur

Filmhuis Lumen verricht voor de zevende maal de officieuze aftrap van het Delfts Blues festival, dat van vrijdag 17 tot en met zondag 19 februari plaatsvindt.

De opening gaat gepaard met een vertoning van een blues-film met live-muziek op de donderdagavond ervoor, 16 februari aanstaande dus. Gezien de verwachte belangstelling wordt vroegtijdige kaartaankoop aangeraden.

Lumen vertoont dit keer een film over de jonge jaren van Leadbelly, een zanger, gitarist en accordeonist die leefde van 1885-1949. Tal van door hem bekend geworden songs zijn nog steeds wereldberoemd:  House of the Rising Sun, CC Rider, Goodnight Irene, Bourgeois Blues, Cotton Fields en The Midnight Special.

Het is een repertoire van honderd jaar geleden, bestaande uit vroege blues met een achtergrond van Engelse en Amerikaanse folk over vrouwen, drank, racisme en het leven in de gevangenis. Dat die nummers nu nog worden gespeeld door ook jonge muzikanten, is mede te danken aan legendarische plaatopnamen van de geluidspioniers John en Alan Lomax. Zij zochten de wegens moord veroordeelde Leadbelly in 1933 op in een gevangenis in Louisiana. Daar begonnen ze met het opnemen van uiteindelijk honderden nummers, die Leadbelly tijdens zijn rondtoeren in de Mississippidelta had vergaard of zelf had geschreven. Deze vroege geluidsregistraties worden nu in een museum bewaard als uniek erfgoed van de Amerikaanse muziekgeschiedenis.

De film, waaraan de ouderdom kwalitatief wel een beetje is af te zien, is in het Engels, en niet ondertiteld. Een andere traditie in Lumen is dat de jaarlijkse bluesfestivalfilm wordt ingeleid met een toelichting op de inhoud. Na afloop spelen  zanger/gitarist Henk Koorn (Hallo Venray), gitarist Ferdinand Bakker (Alquin) en bluesaccordeonist Henk de Kat (Les Chats Cadiens) een aantal legendarische Leadbellynummers.

Komend weekend in de krant Delft op Zondag: meer over het Delftse bluesfestival.