Het Delftse bluesfestival zorgt al jaren voor veel vertier op talloze locaties in de stad. (foto: Koos Bommelé)
Het Delftse bluesfestival zorgt al jaren voor veel vertier op talloze locaties in de stad. (foto: Koos Bommelé)

Delft omarmt straks weer vele vormen van de blues

Algemeen

DELFT – Over een kleine twee weken omarmt Delft bijna vier dagen lang weer vele vormen van de blues.

Wat in 1999 begon als initiatief van drie Delftse horeca-uitbaters en nachtburgemeester Leo Quack, destijds uitbater van café De Oude Jan, is in negentien jaar tijd uitgegroeid tot het grootste indoor bluesfestival van Nederland.

De vier initiatiefnemers kregen het bij de eerste editie voor elkaar om al twintig optredens te regelen. Inmiddels is het Bluesfestival Delft uitgegroeid tot een evenement met ruim zeventig optredens in drie dagen. Ook zijn er diverse extra activiteiten in het programma bijgekomen.

Eredivisie
Dit jaar speelt het festival zich af van donderdag 16 tot en met zondag 19 februari, op nu 32 locaties in de stad. De eredivisie van de Nederlandse en Belgische blues zal er te zien en te horen, met een grote variatie aan muziekstijlen, zoals Chicago Blues, Bluesrock, Delta blues, Jump & Jive, Rock & Roll, Westcoast & Texas Blues, Soul en Americana.
Meerdere winnaars van de Nederlandse 'Blues Award' staan in Delft geprogrammeerd, zoals Sugar Boy & the Sinners, The BluesBones, Detonics, Robbert Fossen en Dave Warmerdam, Big Bo en Lightnin' Guy. Ook een genomineerde als Ralph de Jongh treedt aan, en verder is er een populaire jonge Duitse bluesrocker, Jesper Munk, die op zaterdagavond speelt in De Tobbe. Het volledig programma met alle bands, deelnemende locaties en laatste nieuwtjes is te vinden op de site www.delftblues.nl.

Specials
Naast de tientallen live-optredens – allemaal gratis te bezoeken – staan tijdens deze negentiende editie van het festival diverse 'specials' op het programma. Zo begint het bluesweekend min of meer al op donderdagavond in Lumen, met een film over het leven van de legendarische Leadbelly. Op zaterdag komt Cesar Zuiderwijk van de Golden Earring een drumclinic geven. Die dag is er ook de mogelijkheid om bij Hans de Vries een mondharmonica-workshop voor beginners te volgen. Op zondag kunnen liefhebbers op de Beestenmarkt terecht voor een bluesbrunch, en die slotdag is er ook een platenbeurs in combinatie met optreden van de TruTones.
Het festival, dat jarenlang ondersteund werd door biermerk De Koninck, heeft vanaf nu een nieuwe hoofdsponsor gevonden in bierbrouwerij Affligem. Daarmee is de continuïteit van dit omvangrijke winterbluesfestival gewaarborgd.