Afbeelding

‘Atlas van de Schie’ vanaf vandaag verkrijgbaar

cultuur

Bij de Koninklijke Porceleyne Fles in Delft werd vandaag het eerste exemplaar van de Atlas aan de Schie uitgereikt. In dit rijk geïllustreerde boek op kloek formaat wordt 2500 jaar geschiedenis van het Schie-gebied tussen Delft, Rotterdam en Schiedam uitgebreid besproken en geanalyseerd.

De Schie kent een begin als veenriviertje in de Vroege Middeleeuwen. Het werd een afwateringskanaal tijdens grootschalige ontginningen, een vaarverbinding tussen de opkomende steden in de Gouden Eeuw, een trekvaartroute en een voorname vaarweg voor de binnenvaart. Het omringende landschap veranderde al die eeuwen mee, evenals de instanties die zich zeggenschap over het gebied toeëigenden.

De Atlas van de Schie vertelt met oude én nieuwe kaarten het verhaal hoe een kanaaltje in het nog praktisch onbevolkte Holland een vaarweg werd in het sterkst verstedelijkte deel van Nederland. Al 2500 jaar werkt en sleutelt men aan dit water en zijn oevers en zal dat blijven doen. Het is nooit af.

De Atlas aan de Schie is een co-productie van het Erfgoedhuis Zuid-Holland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Het boek is een resultaat van de Erfgoedtafel Trekvaarten en is financieel mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland en de RCE. Het wordt uitgegeven door Uitgeverij THOTH.