Eén van de deelnemende korpsen van de volgende editie van de Taptoe Delft, op 9 en 10 september.
Eén van de deelnemende korpsen van de volgende editie van de Taptoe Delft, op 9 en 10 september.

Militaire Taptoe gaat herleven

cultuur

DELFT - De Stichting Taptoe Delft heeft dit jaar het initiatief genomen om de Jachthoorn- en Tamboerkorpsen op bijzondere wijze een revival te geven.

De gezamenlijke Jachthoorn- en tamboerkorpsen van de Krijgsmacht vormden gedurende de opeenvolgende Nationale Taptoes in Delft, Breda en Rotterdam een bijzonder en spectaculair hoogtepunt. Het opschorten van de dienstplicht in 1996 betekende echter tevens het einde voor de dienstplichtige korpsen.
De van oorsprong militaire Taptoe Delft is gestart in 1954 en heeft voor het laatst plaatsgevonden in 1974. In 1996 is, op initiatief van Aad Baljeu, Kees Garnaat en Dick van Witteloostuijn, de Stichting taptoe Delft opgericht, die zich ten doel stelde om de top van de amateurmuziek aan het publiek te tonen in de nieuw vorm gegeven Taptoe Delft. Dit jaar is het de tiende keer en heeft de programmacommissie het initiatief genomen om één programmaonderdeel een terug blik te laten geven op de traditie van de militaire Taptoe Delft. Het Traditioneel jachthoornkorps Garde Jagers is daarvoor benaderd en mag met toestemming van de Commandant militaire Muziek krijgsmacht hieraan deelnemen. Om het nog meer in te kleuren is ook het Historisch Tamboerkorps KMAR gevraagd. Daarnaast is gevraagd om het historisch tamboerkorps KLu opnieuw te formeren in de authentieke uniformen. Hiervoor is het Jachthoorn- en Trompetterkorps Gemert gevraagd. Dit is gerenommeerd burgerkorps dat al eerder aan een dergelijk optreden heeft meegedaan. Daarmee zijn er drie krijgsmachtdelen vertegenwoordigd: Koninklijke landmacht, Luchtmacht en Marechaussee. Zij laten de oude militaire Taptoe opnieuw tot leven komen. Kaarten bestellen kan via www.taptoedelft.nl of 0900-9203.