De mannen van Pink Project na een eerder optreden, vorig jaar in Cultuurpodium De Boerderij.
De mannen van Pink Project na een eerder optreden, vorig jaar in Cultuurpodium De Boerderij.

Pink Project en jeugdorkest brengen muziek Pink Floyd nóg meer tot leven

cultuur

DELFT – Pink Project weet al 22 jaar als geen ander muziek van Pink Floyd te brengen zoals het bedoeld is. Alleen waren die nummers met orkesten altijd een probleempje. Gelukkig kan ook de wens om deze te spelen na 19 maart van de bucket list.

Dan treedt Pink Project in het World Forum in Den Haag op met het 75-koppige Hofstads Jeugdorkest. "Ontzettend gaaf", vindt Peter Chattelin, de Delftse voorman van de band. "Ik had nooit durven dromen dat we dit nog eens zouden doen, maar het gaat straks echt gebeuren. En zulke leuke dingen motiveren alleen maar om door te blijven gaan."
Pink Project pakt de zaken vaker groots aan. "Maar het feit dat we met een orkest van 75 man spelen is uniek voor een tributeband. Dat doen normaal gesproken alleen de grootheden zelf. We werken bovendien met een goede professionele dirigent, het is zeker geen amateurproductie, maar heeft juist een hoog niveau." Leuke bijkomstigheid is dat van elk verkocht entreebewijs 4 euro naar War Child gaat. "Zeker gezien alles wat zich nu op de wereld afspeelt is dat mooi om te doen", vindt Chattelin. Het wordt een show zoals publiek dat inmiddels van Pink Project gewend is, geeft hij aan. "Mensen zijn weleens wat huiverig dat het te klassiek wordt, maar we hebben meteen gezegd dat we dat dus niet willen. Het orkest moet alleen ondersteunend zijn, zodat je het originele Pink Floyd hoort, maar ondersteunt met klassieke instrumenten. Normaal doen we dat na met keyboards en synthesizers, dus onze toetsenist krijgt het iets rustiger. Maar als je het intro hoort van 'Shine on you crazy diamonds' en er komen pak 'm beet 35 violen in, dát is de kick. Dan hoor je de basis van de muziek." Chattelin wil nog niet verklappen welke nummers verder worden gespeeld. "Dat houdt het spannend. Maar we hebben gekozen voor een breed deel van zijn oeuvre, van ongeveer 1969 tot 1994." De Delftse muzikant vindt het geweldig met jonge muzikanten te werken. "Heel erg gaaf. Het zijn alleen wèl echt jonge muzikanten, je merkt dat ze nog tijdens repetities gauw hun concentratie verliezen. Dat geeft verder niks, er zitten enorme talenten tussen, maar ik ben daarom wel blij dat we zo'n goede dirigent hebben. Zij vinden het leuk hieraan mee te werken en ook voor ons is dit heel bijzonder. Wederzijds geven we elkaar zo veel inspiratie en voldoening." Groot verschil is verder dat de orkestleden muziek van hun partituren spelen. "Wij zijn hier al 22 jaar mee bezig, we spelen veel uit ons hoofd. Pink Floyd zit in onze genen. Het gros van de band eet, slaapt en denk Pink Floyd." Toch leert de band volgens Chattelin nog elke dag bij. "Vooral wat betreft de kunst van het weglaten, want daar staat Pink Floyd om bekend. Veel muzikanten willen vaak een kunstje doen, overbodige basloopjes of gitaarsolo's. Dat is heel verleidelijk. Maar als je dat juist niet doet, blijf je dichter bij het origineel."
En dat doet Pink Floyd het liefst. Al 22 jaar. "We zijn heel trots op wat we in die jaren hebben bereikt, maar we blijven gewoon wekelijks repeteren om nog beter te worden. En zolang je open staat voor kritiek van elkaar kom je ook verder." De volgende stap is dus optreden met een 75 koppig orkest. Benieuwd hoe dat klinkt? Surf dan naar www.pinkprojectinconcert.nl, bestel hier een kaart voor de show op 19 maart èn steun War Child.