René Jacobs, die de Museumnacht met Nina Voets organiseert, kreeg tijdens een eerdere editie van de Museumnacht bezoek van nachtburgemeester Leo Quack.
René Jacobs, die de Museumnacht met Nina Voets organiseert, kreeg tijdens een eerdere editie van de Museumnacht bezoek van nachtburgemeester Leo Quack.

Museumnacht Delft groeit in omvang en kwaliteit vanwege groot draagvlak

Algemeen

DELFT – Musea, galeries en culturele instellingen in Delft openen vrijdagavond 6 november weer massaal hun deuren voor de Museumnacht Delft. Organisator René Jacobs heeft er zin in.

Jacobs organiseert de Museumnacht al vanaf dag één samen met Nina Voets. Maar, legt hij uit, de reden dat Museumnacht Delft elk jaar alleen maar groeit, komt toch vooral omdat de cultuursector en vele vrijwilligers zich in Delft massaal voor dit evenement inzetten. En vele handen maken licht werk. Ook dit jaar.
"We hebben weer een heel leuk en uitgebreid programma", begint René Jacobs. Hij is gelukkig met de nieuwe deelnemers, zoals het mineralogisch museum, Historisch Joris en de Maria van Jessekerk. "Ook sport en cultuur van TU Delft en de kleinste galerie van Delft, Galerie XS, doen voor het eerst mee. Verder vind ik het mooi dat het tussenruimte project zich volledig afspeelt in kerkelijke ruimtes, zoals in de Oudkatholieke kerk aan het Bagijnhof en de Waalse Kerk bij het Prinsenhof."
Vijf locaties doen bovendien mee aan de Kindermuseumnacht en organiseren een apart programma voor kinderen. "We hebben scholen bovendien gevraagd om kunstwerken te maken volgens ons thema 'Blik op oneindig'. Die werken worden tentoongesteld bij de vijf locaties die aan de Kindermuseumnacht meedoen. Ik heb die kunstwerken, die onder begeleiding van Marieke Rolloos zijn gemaakt, nog niet gezien, maar ik ben heel erg benieuwd." Jaarlijks bezoekers steeds meer kinderen uit Delft en de regio de Kindermuseumnacht. Vorig jaar waren het er al 350. "Erg leuk", vindt Jacobs. "We organiseren dit niet om onze omzet te verhogen, want kinderen tot 12 jaar mogen gratis. We vinden echter dat we een opvoedkundige taak hebben, daarom willen we zorgen dat ook jeugd zoveel mogelijk met cultuur in aanraking komt. Zodat ze al op jonge leeftijd ervaren dat cultuur niet stoffig en saai is, maar juist avontuurlijk."
Ook de opening van het evenement, om 20.00 uur op het Sint Agathaplein, wordt avontuurlijk, verwacht René Jacobs. "Een drummer en een lichtkunstenaar geven dan een performance waarbij ze elkaar beïnvloeden. Dit zorgt voor een pulverende deken van licht en geluid. Maar er gaat komende Museumnacht zó veel meer gebeuren. Ik kan daar zonder probleem tot vannacht over doorpraten. Zelfs op het nieuwe centraal station zijn activiteiten. Daar wordt muziek gemaakt op een uit 1845 daterende piano en er hangen vijf enorme doeken, gemaakt door Atelier Delftse Vrouwen, die herinneringen ophalen aan het oude spoor. Verder blijft natuurlijk de afterparty in Theater de Veste een trekker. We hebben weer goede dj's, variërend van een Rotterdams vinyl icoon die plaatjes uit de jaren '50 draait, tot de dj's van Apenstreken, die in de grote zaal muziek voor jongeren draaien."
De Museumnacht Delft groeit, tot genoegen van René Jacobs. "En de kwaliteit wordt óók steeds beter", vindt hij. "Dat komt door het grote draagvlak voor het evenement, dat vergroot de kans op succes." Kaarten voor Museumnacht Delft kosten 10 euro in de voorverkoop of 12 euro op de dag zelf. Zie voor meer informatie en het programma de website www.museumnachtdelft.nl.